Som 16-åring trengte Emilie Rodahl Dokset penger. Hun begynte å dømme fotball. Siden har det gått over til å bli en liten lidenskap. Kjeft overhører hun for det meste.

Hvorfor blir noen fotballdommere? Bli skjelt ut av gale spillere og enda galere foreldre. Emilie Rodahl Dokset har opplevd mye, selv om hun er bare 22 år. Men hun har ikke latt seg skremme bort. Hun er likevel sjokkert over hvordan mange foreldre kan oppføre seg.

— Skulle tro det var VM de var med på

– Du skulle tro det var VM de var med på. Jeg tror ikke alle foreldre har fått med seg Fair Play, sier 22-åringen, som lørdag dømmer cupfinalen mellom Lillestrøm og Trondheims-Ørn.

Hun opplever det enklere å dømme i eliteserien.

– Jeg kan få kritikk der også, men jeg prøver å få til en god kommunikasjon med spillerne, sier jusstudenten, som tror hun har funnet oppskriften på hvordan være god.

– Det gjelder å ha autoritet uten å være autoritær – og ha god regelforståelse og god spilleforståelse. Så gjelder det å kunne prate med spillerne. Være kamerat – samtidig som du fremstår som sikker i det du gjør.

Skjelt ut på det groveste

Avisene har de siste årene vært fulle av historier om dommere som blir skjelt ut – og slutter. Dokset har opplevd det selv.

– Det groveste var da jeg dømte en herrekamp. Det ene laget hadde bare bestemt seg for at jenter ikke skal dømme. De var ikke så opptatt av å spille heller. En kar som var 30 meter unna kom løpende og kalte meg «din jævla hore». Da ble det rødt kort. Men det skremte meg ikke unna.

– Er menn skeptiske til kvinnelige dommere?

– Som regel ikke, men jeg har fått spørsmål som «er det spesielle regler vi må forholde oss til i dag?» Blant damene er det mer «nagging», småkommentarer.

Hun følger det gamle dommerrådet om å ha litt møkk i øra. Det går an å late som om man ikke hører spontane reaksjoner som ikke har gått gjennom filteret.

Fotballen gir morsomme opplevelser

Hun skryter veldig av den oppfølgingen hun hele tiden har fått av dommerkomiteen. Den har motivert henne og gjort dømmingen morsommere.

– Når man stadig får nye utfordringer, blir det til at man fortsetter. Og så er det gøy å få reise. Jeg har dømt både i Portugal og Jordan. Neste mål er å bli FIFA-dommer, som Norge har bare tre av, forteller Dokset, som har lite obligatorisk undervisning på jusstudiet ved Universitetet i Oslo.

Det gir muligheter til å dømme fotball ca. to ganger i uken.

– Hvordan reagerte du på å få cupfinalen?

– Jeg sto og hoppet opp og ned av glede da Bente Skogvang fra dommerkomiteen ringte. Dette er det største du kan oppleve i den nasjonale fotballen.

Lørdag kl. 16.00: LSK Kvinner – Trondheims-Ørn, Telenor Arena

Profil

Emilie Rodahl Dokset

Alder: 22

Yrke: Jusstudent

Bor i Oslo. Tidligere Asker

Bakgrunn: Har selv spilt fotball og basket. Begynte å dømme fotball som 15-åring.