Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, er nå i Bergen i forbindelse med VM i 2017, som arrangeres her i regionen.

En av sykkelverdenens absolutt mektigste menn, UCIs generaldirektør Martin Gibbs, møtte BT på Hotel Norge tirsdag morgen. Han fokuserer tungt på at mesterskapet i Bergen og nabokommunene, skal skape aktivitet også blant dem som ikke deltar i VM.

— Vi er opptatt av massedeltakelse. For oss er det ønskelig at alle som har lyst å sykle i forbindelse med VM, uansett distanse, skal få muligheten til å gjøre det. Slike aktiviteter og sideeffekter av VM, er veldig viktige. Derfor gleder det meg at den lokale organisasjonskomiteen er ambisiøse på dette feltet. De står bak våre tanker om å involvere innbyggerne, og vil gjøre VM til noe mer enn noen sykkelritt. Det ønsker vi å hjelpe med, sier Gibbs.

Han sier organisasjonen håper en arv etter verdensmesterskapet blir økt sykkelaktivitet.

— Jeg er oppriktig interessert i å høre hvilke planer de lokale myndighetene har for tilrettelegging av sykling. Hvis fasilitetene kan bedres, slik at det frister folk i Bergen å bruke sykkelen hver dag, vil det være en flott arv etter VM. Håpet er at det kommer flere sykkelveier, at syklingen kan bli bygget inn i regionens infrastruktur. Det er en suksess hvis VM blir et vendepunkt for sykkelaktiviteten i området, sier Gibbs.

Overrasker presidenten

Norges sykkelpresident, Harald Tiedemann Hansen, bekrefter at UCI bruker tid på hva som er gjort for å bedre sykkelforholdene her vestpå.

— De er veldig opptatt av hva som er gjort av tilrettelegging for sykkel i Bergen. Både når det gjelder aktiviteter, sykkelveier og andre ting, sier Hansen.

- Er det overraskende for dere at dette er viktig for dem?

— Det er overraskende at de fokuserer så mye på det.

Mads Kaggestad, sykkelekspert i TV 2 og tidligere proffsyklist, har tro på at folk lar seg inspirere av sykkel-VM, men stiller seg noe tvilende til folkehelseeffekten et arrangement som VM har.

— Et argument de som var i mot OL i Norge brukte, var at det ikke finnes noen dokumentert effekt på folkehelsen etter store mesterskap. En slik effekt er også vanskelig å måle, sier Kaggestad.

Han tror folkehelsetiltak i samarbeid med næringslivet kan være en potensiell inntektsmulighet for arrangører av mesterskap.

LOKALT HÅP: Kristoffer Skjerping (til h.) fra Sotra tok bronse på U23-fellesstarten i fjorårets sykkel-VM. I 2017 kan både han og regjerende U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm være aktuelle for det norske laget.

— Dette er reelt ment fra UCI sin side. De ønsker å få til mest mulig utbredelse av sykkelsporten. Jeg tror ikke dette er et PR-stunt for å vinne opinionen, analyserer Kaggestad.Idrettsbyråd i Bergen Helge Stormoen, sier det er viktig å få på plass sykkelstier i Bergen i forbindelse med VM, men understreker at dette er dyrt og lover ingen massiv utbygging.

— Det er et mål for oss å gjøre terskelen for å sette seg på sykkelsetet så lav som mulig. Spesielt har vi sett at kvinner kvier seg for å begi seg ut på sykkel i trafikken, sier Stormoen.

Han mener det viktigste med VM blir å vise at byen kan arrangere store idrettsarrangementer, markedsføring av regionen og at mesterskapet løfter folkehelsen.

Eksotisk i Europa

Andre ting på agendaen under UCI-besøket, er inspeksjon av og diskusjon rundt løypene, logistiske detaljer, og samtaler med NRK og TV 2 om en medieavtale for mesterskapet. Flere sentrale UCI-menn er i byen.

— Det er viktig for oss å være her, fordi landeveis-VM er vårt viktigste arrangement. Vi er nødt å sjekke at alt er under kontroll. For meg personlig betyr det mye å se arrangørbyen og løypene, sier Gibbs.

Han svarer et klart «ja» på om Bergen er i rute, drøyt to år før det pedalene tråkkes rundt i VM. På spørsmål om hva som er den største gjenstående utfordringen, svarer han arbeidsmengden.

- Hva er spesielt med 2017-VM for UCI?

— Man ønsker å ta VM inn i kjernen av byen, og få folk som normalt ikke ville sett på sykkelritt til å se på. Det er positivt. Så foregår det i Europa, etter to år i USA og Qatar, og er slik tilgjengelig for alle europeiske fans. Likevel blir det, i europeisk sammenheng, et eksotisk VM, sier Gibbs.