LA MANGA (Aftenposten): Den tidligere Liverpool-proffen og landslagshelten, nå utviklingssjef i Norges Fotballforbund, har fulgt Martin Ødegaards overgang fra Strømsgodset til Real Madrid med spenning og stor interesse. 45-åringen, med 75 landskamper for Norge og en lang karriere bak seg i Premier League, langer ut mot måten norske medier dekker 16-åringen på.

— Martin trenger ro, sier Bjørnebye til Aftenposten på La Manga.

Han er der i forbindelse med Norges Fotballforbunds seminar, og ankom tirsdag ettermiddag sammen med en rekke andre NFF-ledere, trenere og spillerutviklere.

— Jo lenger norske medier skal tyne ut det faktum at Martin Ødegaard har gått til Real Madrid, jo nærere dumskap blir det. Det begynner å nå en grense for hva man kan finne på å skrive om bare for at han har gått til Real Madrid. Det er det jeg frykter. Ikke spanske journalister. Men jeg frykter litt det sensasjonsfokuset rundt en så ung spiller som har gått til en toppklubb for å utvikle seg videre, sier Bjørnebye.

- Tror Real skjønner at han er 16 år

I 1992 ble han hentet fra Rosenborg til Liverpool for rundt seks millioner kroner, og var en del av den første bølgen med norske fotballspillere som fikk prøve seg i England. Senere skulle mange følge etter. Etter mange år med spillereksport til England, har det blitt lenger mellom hver gang en spiller fra Norge havner på de britiske øyer. I det hele tatt er det ganske lenge mellom hver gang en norsk spiller forlater Norge til fordel for klubber på størrelse med Liverpool.

Sånn sett er Martin Ødegaards 35-millionersovergang fra Strømsgodset til Real Madrid, historisk.

- Tror du oppmerksomheten denne overgangen har fått i norske medier skyldes en økende tendens til å søke sensasjoner mer enn før, eller et tegn på at det er en stund siden vi har sett en overgang som denne i Norge?

KRITISK: Stig Inge Bjørnebye. Foto: NTB Scanpix

— Det kan godt hende. Dette er ikke hverdagskost lenger. Det var det for noen år siden. Selv om det var flere å velge i før, så var det ikke sensasjonsnyheter. Jeg føler meg trygg på vegne av Martin. Jeg tror overgangen er godt gjennomtenkt. Jeg tror Real Madrid har kontroll. Noen norske medier tror tilsynelatende at han skal dominere i Champions League for Real Madrid i år. Det tror jeg ikke er intensjonen til Real Madrid. Jeg tror de har en plan. Og jeg tror de skjønner at han er 16 år gammel, fortsetter Bjørnebye.Aftenposten var til stede på Estadio Alfredo Di Stéfano da Ødegaard fikk sine 20 første minutter for Real Madrid Castilla søndag. Etter kampen ble Ødegaard loset gjennom pressesonen uten å si et ord til det ventende pressekorpset. Det er den nye hverdagen for supertalentet. Mer skjerming og mindre mas fra blant annet media.

— Den skjermingen han får i Real Madrid er ikke norske medier vant til. Hadde Martin Ødegaard vært 23 år hadde det vært annerledes. Men da hadde fokuset vært hvorfor han ikke får spille på A-laget, om han er redd for ikke å få nok spilletid. Vi må la utøvere som han få den roen de trenger, og ha respekt for det. Han er en ung gutt. Det er Vær Varsom-plakaten i dette tilfellet her, sier den tidligere Liverpool-backen.

Gruer seg til den norske selvgodheten

Men det er ikke bare Ødegaard-saken som engasjerer. Også rivaliseringen mellom Norge og Sverige inn mot ski-VM i Falun får Bjørnebye til å reagere.

— Det er to ting jeg gruer meg til: Det er fortsettelsen på Martin Ødegaard-sagaen, og så er det dette tøysete svenskehatet som kommer når vi skal til Falun. Det er en svakhet ved den norske mentaliteten. Vi må snart begynne å stikke fingeren i jorden og se på oss selv. Og vurdere hvordan vi fremstår og hva vi har fokus på. Hvor bærer dette hen, liksom? Vi må se på oss selv og hvordan vi som idrettsnasjon ønsker å fremstå. Jeg gleder meg til å se prestasjonene i Falun, men jeg gruer meg til den norske selvgodheten både blant publikum og media, sier Bjørnebye.

Mangeårig sportskommentator i Dagbladet, Morten Pedersen, er enig med Bjørnebye i at det er mye Ødegaard i norske medier.

— Vi presser sitronen. Men klikktall, seertall og lesertall viser at det er en vanvittig interesse for Martin Ødegaard. Og da er selvfølgelig norske medier der og dekker det. Fordi Real Madrid nærmest er hermetisk lukket, må vi bli mer raffinerte i måten vi jobber på. Men husk at dette bare er helt i begynnelsen. Jeg begynner å bli litt lei av at vi skriver mye om ingenting. Fordi det ikke blir sagt noe. Men det kommer ikke til å slutte. Martin Ødegaard er det hotteste vi har, sier Pedersen til Aftenposten.

Morten P: - I Syria er det hat

Om det Bjørnebye kaller svenskehat vil ikke Pedersen ha på medienes hender.

— Det har Norges nest mest omtalte og interessante idrettsmann for folk flest sørget for. Det er ikke medienes greie, det er det Petter Northug som tar seg av på egenhånd. Om jeg synes det er morsomt? Ikke så veldig, sier Dagbladet-kommentatoren.

Og legger til:

— Dette er selvfølgelig ikke hat. Det er hat i Syria, Irak og Midtøsten. Den som leser dette som hat har ikke skjønt noen ting.

Bertil Valdergaug, redaktør i 100% Sport.

Bertil Valderhaug er tidligere sportsleder i Aftenposten, nå redaktør for sportssamarbeidet 100% Sport (mellom de Schibsted og Polaris-eide regionavisene i Norge). Han deler Morten Pedersens definisjon av hat.— Dette er erting mellom Northug og svenskene, ikke noe hat. Men det fyres opp noe veldig nå inn mot VM.

- Har mediene krysset en grense når det gjelder Martin Ødegaard?

— Jeg synes jeg hører at det omtales som Ødegaard-hysteri i Madrid. Men det får jeg ikke inntrykk av når jeg ser hvordan det ser ut der nede. Men vi har vært sultefôret på profiler i mange år nå, derfor har denne overgangen fått så mye oppmerksomhet. Men jeg er delvis enig med Bjørnebye i at det er mye, sier Valderhaug.

VG: - Går an å la være å lese

Knut Espen Svegaarden er VGs fotballkommentator. Han peker på dagens mediebilde i et forsøk på å forklare hvorfor det skrives så mye om 16-åringen fra Drammen.

— I gode, gamle dager, hvis det var hysteri rundt en person, så var det avisskriverier i VG, Dagbladet og Aftenposten. Og så var det en sak på Sportsrevyen på NRK. I dag, etter at internett kom, så er det så uendelig mange aktører. Og alle gjør stort sett det samme, ingen tør å la være. Jeg synes ingen kan beskylde noen for å gjøre for mye ut av en sak. Det blir sånn at enten blir Stig Inge Bjørnebye skremt av hele opplegget, eller så går han møkk lei. Det er forståelig. Når vi i VG begynner å skrive om noen, så fortsetter vi med det i det uendelige. Ikke aller like glade for det. Enten de heter Jim Solbakken, Ole Gunnar Solskjær eller Martin Ødegaard. Men det er det samme om og om igjen. På godt og vondt. Mange vil ha det, andre blir møkk lei, sier Svegaarden.

ERTER SVENSKENE: Petter Northug.

Han sier han ikke opplever at norske medier har tråkket over noen grenser i sin dekning av Ødegaard.— Jeg tror nok at Bjørnebye er preget av at det er Ødegaard over alt. Men det går an å la være å lese. Det er som når folk kritiserer et TV-program. Det er jo bare å skifte kanal. Men vi er jo glade i å kritisere litt.

Humor som bakteppe

Hans kommentatorkollega i VG, Truls Dæhli, sier dette om den norsk-svenske rivaliseringen før VM.

— Det finnes et metningspunkt for denne type rivalisering. Det er litt betinget. Noen har høyere terskel enn andre, det er litt forskjellig. Men rent personlig synes jeg det er gøy til et visst punkt. Og det er lenge siden vi nærmet oss det punktet. Men det betyr ikke at det kan være morsomt fortsatt. Men denne type rivalisering kan fort bli platt, sier Dæhli. Som også påpeker at dette ikke handler om hat.

— Denne rivaliseringen springer ut av et fellesskap og en lang historie. Og om det vil avta eller tilta i forbindelse med VM avhenger av hva som skjer i Falun. Det kan være situasjoner som trigger rivalisering, og andre ting som demper det. Utgangspunktet for dette vil alltid være et humoristisk bakteppe. Og hvis det mister dette bakteppet synes jeg det på en måte blir litt meningsløst, sier VG-kommentatoren til Aftenposten.

Hva mener du? Har Bjørnebye rett i sin kritikk?