Aalesund-trener Harald Aabrekk reagerer sterkt på at Michael Barrantes viser dårlige holdninger på banen. Fotballekspert Lars Tjærnås mener det har vært et problem over tid.

Søndag pådro Barrantes seg sitt andre gule kort på to kamper i eliteserien. Det betyr at han allerede er kun ett kort unna en karantene.

Costaricaneren har ved flere anledninger i sesonginnledningen vist klart hva han mener når det går dårlig med laget. Han har gestikulert, ristet oppgitt på hodet og holdt hendene over hodet for å vise sin frustrasjon. Det er noe både publikum og TV-seere har lagt merke til. Aabrekk la ikke merke til det i kampen mot Lillestrøm før han får spørsmål fra Sunnmørsposten om det.

Barrantes ble et diskusjonstemaene på TV 2s «Fotballkveld» etter kampen. Der gikk fotballekspert Ole Martin Årst ut mot det han beskriver som et holdnings – og atferdsproblem.

Fotballekspert for TV 2, Ole Martin Årst. Foto: Digitalsport

– Jeg synes hele kroppsspråket hans er elendig. Når en pasning ikke blir spilt der han vil ha den, har han et kroppsspråk som nærmest sier til medspilleren at du er en idiot , sa fotballeksperten.

– Gir elendige signaler

Lars Tjærnås, som er fotballekspert for Cmore og 100 % Sport, er helt enig med Årst.

– Det er ganske lenge siden jeg først snakket om hans negative kroppsspråk som et problem. Som en av lederne i laget må du stå fram når det blåser rundt deg og laget har problemer. Altfor ofte er det motsatt med Barrantes. Han melder seg ut og gir elendige signaler om medspilleres udugelighet. For noen, særlig de unge spillerne, kan det være vanskelig. Det er også derfor et problem for laget, er hans harde dom.

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås.

Trener Harald Aabrekk hadde ikke fått med seg det Årst uttalte på «Fotballkveld» før Sunnmørsposten stilte han spørsmål rundt hva han synes om det.– Hvis vi skal bygge en prestasjonskultur og vinnermentalitet, er vi helt avhengig av at spillerne er profesjonelle. Det er det ikke tvil om, sier han på generelt grunnlag.

Erfaring og kynisme

– Det som er spesielt for oss, er at vi har veldig mange unge spillere. De har ikke den erfaringen og kynismen inne til å ta de rette beslutningene ut fra en risikovurdering hele tiden. Hvis de skal utvikle seg, er det de eldre spillerne som må ta trykket. De unge må få lov til å prøve og feile.

Tidligere trener Kjetil Rekdal var kjent for å kunne gå ut mot sine egne spillere i media. Jan Jönsson foretrakk å ta det internt. Nå velger Aabrekk å ta bladet fra munnen.

Uakseptabelt

– Det er helt uakseptabel oppførsel uansett hvem det er på laget, sier han klart og tydelig.

– Er det noe du har sagt til Barrantes?

AALESUND-TRENER: Harald Aabrekk. Foto: NTB Scanpix

– Det er noe jeg har sagt til alle. Det er ikke noe diskusjonsgrunnlag, det er enetale fra min side. Når slike ting til og med blir tatt opp i riksdekkende media, så kan vi ikke bare feie det bort. Vi har mange gode spillere på laget, men da kan vi ikke ha en intern kultur der vi ødelegger for oss selv. Det skjønner alle som er i stand til å gå selv, sier AaFK-treneren.

– Derfor er jeg som jeg er

Michael Barrantes har fått oversatt og lest gjennom Sunnmørspostens artikkel, og via sin tolk har han forfattet følgende svar:

«Både Ole Martin Årst og Lars Tjærnås kan som andre personer mene det de vil. Jeg respekterer meningene deres, men av og til er jeg ikke enige med dem.

De vet ikke hvem jeg egentlig er. De kjenner meg ikke, de vet ikke hvordan situasjonen er i AaFKs garderobe.

For i garderoben er vi alle like. Unge og uerfarne spillere og vi med erfaring – alle er vi like. For min egen del behandler jeg alle som mine likemenn, jeg gjør ingen forskjell på folk.

Prøvd å kontrollere. Siden jeg kom til Norge har jeg prøvd å kontrollere kroppsspråket mitt på banen, men det er ikke lett. For slik er jeg! Kameratene mine kjenner meg veldig godt, og de vet at jeg aldri ønsker å fornærme dem på noen som helst måte. Likeså er jeg åpen for kommentarer fra mine lagkamerater.

Jeg ønsker å være veldig klar på at jeg aldri har krenket noen av mine lagkamerater — eller andre personer. Lidenskapen min er fotball, og slik er det jeg lever ut min lidenskap med intensitet.

Jeg forstår frustrasjonen som publikum viser overfor meg når jeg av og til blir oppgitt og viser dette, men disse reaksjonene kommer når jeg har adrenalin i blodet. Jeg konsentrerer meg SÅ mye om kampen!

Også på trening. Publikum ser mine reaksjoner kun på kampene, men slik er jeg også på trening. Jerg liker å vinne - få stadig bedre resultater. Denne situasjonen bekymrer meg ikke. Mine lagkamerater kjenner meg, de vet hvordan jeg er og jeg deler mye med dem.

Det som fotball-ekspertene sier om meg skjer i selve kampene og er et resultat av det som skjer der. Men når kampene er slutt, kan jeg si med sikkerhet at jeg ikke har krenket noen av mine lagkamerater. For de skjønner hvordan jeg er.

Spør medspillerne mine. Dere har alle mulighet til å spørre de andre spillerne i AaFK om meg og om jeg har krenket dem. Spesielt de spillerne som har vært her like lenge eller nesten like lenge som det jeg har vært her i Ålesund. På denne måten kan dere alle få vite litt mer om personen Michael Barrantes.

Jeg ønsker også å si til fotballekspertene at fotballen går gjennom blodet, men kanskje på ulike måter hos dem i forhold til hos meg.

Min konklusjon er at det ikke eksisterer noen form for problemer mellom meg og lagkameratene mine. Og jeg ønsker ikke å starte en diskusjon om dette i media, eller med noen andre som ikke har noe med dette å gjøre.»