— Mange har nok sett all motstanden jeg har møtt. Men etter denne boksefesten tror jeg det vil løsne, sier Cecilia Brækhus.

Endelig skal "The First Lady of Boxing" vise seg frem på hjemmebane. Torsdag var det åpen trening i Østbanehallen i Oslo og interessen for lørdagens stevne er kjempestor. NRK meldte onsdag at det var flere kvinner enn menn som hadde kjøpt billett til "The Homecoming".

Cecilia Brækhus ble profesjonell verdensmester i 2009. I boksekretser er man enige om at de ikke kunne få et bedre forbilde.

— Ødelegger mytene

— Hun er veltalende, utadvendt og ser grei ut. Hun ødelegger alle myter om hvordan boksere er, humrer Max Mankovitz som er trener i Oslo Bokseklubb.

Likevel er det nå færre jenter som ønsker å bli boksere i Norge.

— Før hadde vi landskamper for kvinner, nå har vi for få å komme med, forteller Mankovitz.

Cecilia Brækhus synes det er leit at trenden med å få frem norske amatører har vært negativ.

— Det er fremdeles mye motstand mot jenter i bokseringen, fastslår hun.

- Hvor opptatt er du av at flere jenter skal begynne å bokse?

— Jeg vil jo det. Vi har flere gode jenter på vei opp nå i juniorklassen. Madeleine Angelsen (17) skal bl.a. bokse på stevnet lørdag. Men jeg skulle selvsagt sett at det var flere, sier hun. Angelsen tok nylig bronse i junior-EM.

RIVALER: Kampen mellom Anne-Sophie Mathis og Cecilia Brækhus får mye oppmerksomhet. Foto: NTB scanpix

Har jobbet hardt— Mange ser nok hvor hardt jeg har jobbet, hvor slitsomt det har vært og hvor mye motstand jeg har møtt. Det har vært med på å bremse litt. Men etter denne boksefesten på lørdag tror jeg det vil bli noe helt annet, sier verdensmesteren.

Anne Tjønndal har mastergrad i idrettsvitenskap fra NTNU og har blant annet forsket på norsk kvinneboksings historie, norske boksetrenere og emnet jenter og boksing. I tillegg er hun selv norgesmester i boksing og er leder i utdanningskomiteen i Norges Bokseforbund.

Hun bekrefter at trenden faktisk er negativ når det gjelder antall jenter som bokser kamper.

— Det er bare å se på kamplistene fra norske boksestevner de siste årene. Det er dessverre veldig få damekamper både på ungdom-, junior- og seniornivå, sier hun.

Må ha mer enn et forbilde

Hun er ikke spesielt overrasket over at det ikke er blitt noen Brækhus-effekt når det gjelder rekruttering blant jenter.

— Boksing er heldig som har en så suksessrik, smart og talentfull toppidrettsutøver som Brækhus. Hennes måte å være på retter oppmerksomheten mot at absolutt alle typer mennesker kan være boksere, og det er bra for sportens omdømme fordi det slår hull på noen av mytene som ofte assosieres med boksing. Men selv om det er viktig med et forbilde, er det så mye, mye mer som skal til, sier hun og forklarer:

— Klubber og trenere må skape et miljø som gjør at jentene trives. Generelt er boksing en svært maskulin idrett. Da jeg startet i Bodø Bokseklubb var de veldig bevisste på jenteboksing og det å skape et inkluderende miljø. Men da jeg flyttet til Trondheim kunne jeg ofte være eneste jente på trening. Jeg taklet dette fint, men mange kan få problemer med å tilpasse seg treningsmiljøet og trivsel dersom de er alene som jente på trening.

Tjønndal forteller at kvinner utgjør rundt 25 prosent av medlemsmassen i Norges Bokseforbund, men at det bl.a. bare er ti prosent kvinnelige trenere i Norge.

Flere trener boksing

Generalsekretær Erik Nilsen i Norges Bokseforbund vil nyansere bildet noe:

— Det er ikke blitt flere som går kamp, men det er mange flere kvinner som velger boksing som treningsform.

Det bekrefter også Max Mankovitz i OBK:

— Hver mandag dukker det opp mellom 30 og 50 kvinner i alle aldre for å trene fitnessboksing hos oss. Men også vi ønsker at flere skal begynne å gå kamper.

Lørdag går Brækhus i ringen mot Anne Sophie Mathis. Den franske bokseren hever på øyenbrynene når vi forteller om den manglende rekrutteringen i Norge.

— Hos oss er det motsatt. Ikke bare på grunn av meg, men også Myriam Lamare som var verdensmester og som Cecilia har bokset mot, forteller hun.

Franske kvinner kom hjem fra OL i Rio i sommer med både gull og sølv.

Fordommer og myter

Anne Tjønndal tror fordommer og myter om boksere har noe å si for rekrutteringen:

— Fremdeles er det også dessverre en del fordommer og myter om at boksere skal være store, aggressive og mindre smarte menn. Det er også mange rare myter om kvinnelige boksere når det gjelder ting som kropp og seksualitet, myter jeg selv er blitt møtt med.

— Men Boksing er en allsidig idrett der man i tillegg til det rent boksetekniske også trener kondisjon, koordinasjon, eksplosivitet og styrke. Det er fint at det er flere jenter som trener fitnessboksing nå og man trenger ikke konkurrere. Det er en veldig stor overgang til det å gå i ringen, til det å se en motstander i øynene. Det kreves også svært mye trening om man skal henge med på nasjonalt og skandinavisk nivå, legger hun til.

- En brutal idrett

Professor Harry Arne Solberg ved NTNU er ikke spesielt overrasket over at eksempelets suksess ikke har hatt noen betydning for rekrutteringen:

— Det er enorme variasjoner hvorvidt det har effekt eller ikke. Jeg vet at mange flere begynte å spille sjakk etter at Magnus Carlsen ble verdensmester. Men boksing er en brutal idrett med mange skader, og som far ville jeg ikke blitt veldig fornøyd om min datter begynte med den sporten, sier Solberg.

I likhet med Brækhus tror også trener Max Mankovitz at lørdagens proffstevne kan være god reklame for rekrutteringen.

— Endelig går toppboksing på en åpen TV-kanal (TV3). Da kan også flere kvinner få se at boksing er en fascinerende idrett.

I Norges Bokseforbund er det 64 klubber og ca. 4500 medlemmer. Det er rundt 400 aktive boksere med lisens for å bokse kamp. Av disse er ifølge generalsekretær Erik Nilsen rundt 20 prosent kvinner.

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener: