OSLO (aftenposten.no): Davy Wathne er i gang med å skrive om Brann.

Aslak Sira Myhre om Viking. Håvard Lilleheie om Strømsgodset. Morten Stokstad om Lillestrøm. Da har vi nevnt noen få.

Trenger 300 som støtter

Rundt seriestart skal de gis ut bøker om de 16 forskjellige eliteserieklubbene. Men det er én hake ved det: Hvis ikke minst 300 supportere fra hver klubb støtter "sitt" bokprosjekt blir det ingen utgivelse.

— Det er nok riktig å si at supporterne på mange måter avgjør hele bokprosjektet. Hvis vi ikke finner nok kjøpere, blir det heller ingen bok, forteller Christer Falck i Falck Forlag til Aftenposten.

Han forteller at flere av skribentene allerede er kommet et stykke på vei, og Falck innrømmer at det har vært fristende å bremse noen av dem, i tilfelle det ikke blir noen utgivelse.

For det er supporterne, og deres kjøpelyst, som avgjør. Forretningsmodellen kalles crowdfunding (folkefinansiering) og Falck sammenligner det med et "lovlig pyramidespill".

Det er kun to mulige utfall:

  • Blir det flere enn 300 kjøpere blir boken en realitet.

  • Blir det ikke nok kjøpere legges boken på is og alle får pengene tilbake.

Josimar som inspirasjon

Innen 31. januar må 300 personer garantere en pengesum på 300 kroner. Totalt må 90000 kroner samles inn for hvert av de 16 prosjektene.

- Bortsett fra å tjene penger, hva vil dere med disse bøkene?

— Jeg synes det er rart at ikke klubbene lager årsbøker. Det er lite utgifter rundt dem og fine å samle på. Det er så mye gøy å se tilbake, men nå må du via wikipedia eller internett, for å finne historien om klubbene.

Falck har hentet inspirasjon fra fotballmagasinet Josimar.

— Du skal kunne lære litt om klubbenes historier, ikke bare bli foret med hvem som har de fineste sveisene. Det er litt mer Josimar'sk over dette. Det skal gis bakgrunnsstoff og være med på å skape større forståelse for fotballklubbene.

På nettstedet www.newjelly.com finnes oversikten over de 16 forskjellige bøkene. Her kan supporterne til enhver tid se hvilket prosjekt som selger best, og Falck forteller at det vil bli lagt opp til en slags klubbkamp der, med "gull, sølv og bronse" ut fra hvem som selger best og har de høyeste plasseringene.

Frie tøyler

De 16 forskjellige forfatterne har fått frie tøyler i prosjektet. Noen kommer til å skrive om klubbens historikk. Andre er mer løse i snippen.

— Noen hyller en enkeltspiller, noen tar for seg de siste 20 årene av klubbens historie. Andre inviterer oss inn i garderoben og forteller hva spillerne egentlig prater om når de har vunnet eller tapt. Noen velger heller å fokusere på hvor jævlige motstanderne er, mens andre prøver å summere opp de viktigste hendelsene i klubbens historie, eller å analysere hvorfor nettopp deres klubb er så uendelig mye bedre enn de andre. Noen velger å være frekke, noen bruker humor, mens andre velger å være helt saklige. Men alle skriver med klubbtrøya på og gjør det med kjærlighet til laget i sitt hjerte, forteller Falck.

Dersom de kun er 10 av 16 bøker som når det uttalte målet blir de gitt ut, mens de øvrige seks skrinlegges.

— De er alle frittstående prosjekter. Mitt mål er at alle 16 skal gis ut, men jeg skjønner at det kan være vanskeligere på mindre steder, som for eksempel Hønefoss og Sogndal.

Forventer mye av Brann-boken

- Hvilken har du størst forventinger til å lese selv?

— Brann har jeg gode forventninger til. De har et stort apparat, og Davy Wathne, som snart har en million følgere på Twitter, skal skrive den. Det kan godt være at Brann stikker av med seieren. Men jeg skal innrømme at det ville vært ekstyra gøy for meg om Vålerenga gjør det bra, ettersom jeg har bodd der.

For ordens skyld kan vi nevne at Wathne "bare" har litt over 50 000 følgere.

Tidligere Start-spiller Fredrik Strømstad, som nylig fikk beskjed om at han er ferdig i klubben, sier han ikke gjør det for pengene.

— Jeg har sagt ja til å skrive om Start. Det blir om hvordan jeg har sett Start gjennom alle år som supporter og spiller. Det blir en kjærlighetshistorie om Start, sier Strømstad til Fædrelandsvennen.

Her er forfatterne til de 16 bøkene:

Aalesund: Geir Ove Eikrem/Stormen

Brann: Davy Wathne

Haugesund: Øystein Eide

Hønefoss: Frode Lafton

Lillestrøm: Morten Stokstad

Molde: Bernt Hulsker

Odd Grenland: De anonyme ”Dagbokfolka”

Rosenborg: Thomas Myren

Sandnes Ulf: Thore Bauge/Gaukereiret

Sogndal: Erlend Husabø

Sarpsborg08: Klubben Sarpsborg08

Start: Fredrik Strømstad

Strømsgodset: Håvard Lilleheie/Aleksander Aas

Tromsø: Egon Holstad

Viking: Aslak Sira Myhre

Vålerenga: Mats Ulshagen