To serierunder gjenstår i 2. divisjon. Lyn ligger ett poeng og én plass over nedrykksstreken. På plassen bak ligger lørdagens motstander, Stord IL.

– Denne sesongen har vært en skikkelig «wake up call» for helle klubben, sier Lyn-supporter Joachim Westher Andersen.

Når vi prater med ham fredag ettermiddag, sitter han allerede på Gardermoen og venter på DAT-flyet som skal ta ham til Stord lufthavn, Sørstokken.

– Jeg har truffet Lyn-supportere her som skal fly til både Bergen og Haugesund. Det kom ganske brått på, for mange, dette. At denne kampen skulle bli så viktig, sier Andersen.

Lyn var i cupfinalen for ti år siden, med et lag fullt av unge, fremadstormende spillere, som Kristian Onstad, Yngvar Håkonsen, Tomasz Sokolowski, Mounir Hamoud og Lars-Kristian Eriksen.

Drillo på benken

Nå, etter en konkurs og restart i de lavere divisjoner, er det 2. divisjon og Stord, Fana og Vidar som gjelder, med Drillo, også kalt Egil Olsen, som assistenttrener.

– Vi hadde ikke ventet å ligge i denne enden av tabellen, men når det har skjedd, har det gått en faen i oss, og nå skal vi i hvert fall støtte klubben, sier Andersen.

Som andre såkalte føniks-klubber, hadde Lyn mye suksess i starten, med stort engasjement og enda større resultater. Men før eller siden tar de igjen sitt naturlige nivå. Da blir det vanskeligere, både på og utenfor banen.

– Lyn har helt klart gjort det i år. I år har vi i tillegg møtt mange lag fra Vestlandet. Det er kanskje litt vanskeligere å skape engasjement på Bislett for disse kampene. Samtidig har det vært kjempegøye turer. Alle jeg har snakket med gleder seg til å reise til Stord, for eksempel. Det er ikke alle i Oslo som har vært der før, og mange har gjort det til en helgetur, slik jeg har gjort, for eksempel, sier Andersen.

Han minner om at nylig var motstanderne lag som Vindern, Heming og Korsvoll.

– Mange kaller oss for aristokrater, men i moderne målestokk er Lyn en liten klubb, sier Andersen.

Gammel kjenning

Stord har tidligere Lyn-, Sogndal-, Sundsvall— og Sarpsborg-stopper Christian Brink som spillende trener.

– Det er kamper som denne du har lyst å spille, kamper som betyr noe, selv om vi helst skulle ha vært i den andre enden av tabellen, sier Brink.

Han er spent før møtet med gamleklubben.

– Det er kjekt å møte gamle kjente, selv om det ikke er så mange igjen der fra min tid, det er såpass lenge siden. Det har skjedd mye, både med klubben og meg, siden den gangen. Det viktigste for meg, er det som skjer på Stord-siden, kan du si.

– Du ser ikke på deg selv som Lyn-gutt lenger?

– Lyn er en fin klubb og en viktig del av min historie. Jeg trivdes veldig godt der, sier han.

Massemønstringen fra Lyn-supporterne overrasker ikke.

– Lyn er en sovende kjempe i norsk fotball. Engasjementet er det ingenting å si på, sier Brink.

Stord: – Vinner på slutten

PREKÆRT: Situasjonen i bunnen av tabellen er prekær for Lyn, som går for sin fjerde bortesier for året lørdag. Foto: fotball.no

Liten eller ikke. Lørdag tar Lyn med seg flere supportere til bortekamp på Stord enn mange av lagene i avdelingen har i hjemmesnitt.– Jeg tror Lyn-supporterne har oppført seg bra, når vi har reist rundt, sier Andersen.

Stord gleder seg i hvert fall til å få dem på besøk.

– Jeg er og handler inn til kiosken nå, så Lyn-supporterne skal ikke gå sultne når de er her, i hvert fall, sier styremedlem og kioskansvarlig Nina H. Sleen.

Hun tror de som tar turen til stadion i Leirvik lørdag får seg en god fotballopplevelse.

– Det er alltid gøy, når det er mange som støtter begge lagene. Vi prøver det vi kan å mobilisere, og det hjelper selvsagt bare å høre navnet på motstanderen, sier Sleen.

Deres egne supportere var på langtur sist – til Stavanger og 1-1-kampen mot Vidar.

– «Søndre» er kanskje ikke så mange som Bastionen, men de kan skape veldig liv, sier Sleen.

Hun har stor tro på seier lørdag.

– Vi vinner med ett mål, helt på slutten, sier hun.

Lyn fikk en på trynet i sist runde også, da allerede nedrykksklare Ålgård scoret 1-0 på overtid.

Skjer det igjen lørdag, får Joachim Westher Andersen bruk for sitt valgspråk.

– Å være Lyn-supporter er 94 prosent lidelse og seks prosent glede, sier han.

Men det er 100 prosent stolthet.

  • Nedrykksstrekene i 2. divisjon er sjelden absolutte. Minst ett av lagene tredje sist pleier å klare seg, på grunn av hvem som rykker ned fra eliteserien, men denne sesongen ligger ingen eliteserielag med 2.-lag i 2. divisjon an til nedrykk, bortsett fra Brann. Brann 2 ligger selv på nedrykksplass.

  • Gjenstående kamper i nedrykksstriden:

Brann 2: Fyllingsdalen (b), Stabæk 2 (h)

Stord: Lyn (h), Egersund (b)

Lyn: Stord (b), Florø (h)

Grorud: Stabæk 2 (b), Åsane (h)