VAL DI FIEMME (aftenposten.no): — Jeg spår dødt løp opp den bakken der, sa Johnsrud Sundby etter å ha blitt beste norske på åttendeplass.

Nå er Oslo-gutten 3,1 sekunder bak sammenlagtleder Northug.

Og på søndag venter avslutningen i slalåmbakken Alpe Cermis.

Johnsrud Sundby satte fart allerede fra start på dagens 15 kilometer fellesstart i klassisk stil. Men det endte med et fall på første runde.

— Det var action fra start til mål i dag. Det var høye skuldre. Det var kaotisk, jeg kjente at jeg ikke var lugn og fin, sa Sundby som kjempet seg tilbake i tet bare allererede i den første motbakken.

Målet for dagen var å gå for den første innlaget spurten og strekke feltet tidlig for at det ikke skulle bli noen spurt ved målgang.

— Jeg og smøreren min ble enige om at feste var best i dag, at jeg kunne gå avslappet på ski og være med å kjempe om bonussekundene underveis. Jeg hadde knapt et glipptak underveis, så der traff vi ganske bra.

— Hva tenker du om morgendagen?

— Foreløpig tenker jeg ikke så mye på morgendagen, jeg skal hjem og slappe av, kule'n.

- Petter Northug snakker seg ned om bakken, har han et kompleks?

— Det er bra å snakke seg ned. Det gir en mindre bør på egne skuldre når du snakker deg ned enn når du snakker deg opp. Men som jeg har sagt 10 ganger før: Den som har den beste kroppen etter syv dager, vinner i morgen. Jeg spår dødt løp opp bakken.

Planen for dagen var å dra hardt tidlig.

— Jeg ønsket å sette høy fart de tre første rundene for å ta den første spurten, og få strukket feltet såpass bra at det ikke ble noen spurt. I dag gikk alle planene mine "åt skogen" og jeg ble stiv og bare kaos. Det var et dårlig disponert løp.

I FELTET: Martin Johnsrud på en av de første rundene. Foto: Richard Sagen

Men 30-åringen fikk gjort jobben for dagen.

— Jeg har tatt inn en del sekunder, vi starter nesten likt, og det er hyggelig å ha følge ned til bakken og så får vi se om han går fra meg eller om han går fra meg.

— Har du er greit forhold til den bakken eller frykter du den, spurte Dagbladets reporter.

- Har du sett bakken, eller???, svarte Johnsrud Sundby og lo før han fortsatte.

— Jeg gruer meg som faen, det går rett opp i fire kilometer. Nei, det er ingen som gleder seg til den. Men dessverre må vi opp der i morgen.