VAL DI FIEMME (adressa.no): Marit Bjørgen har daglig kontakt med psykolog Britt Tajet-Foxell under Tour de Ski. Også Therese Johaug benytter seg av Tajet-Foxells kunnskaper. For Petter Northug, som såvidt klarte å beholde sammenlagtledelsen i Tour de Ski lørdag, er det ikke aktuelt.

— Jeg tror at hvis en psykolog hadde pratet med meg, så hadde han ikke vært psykolog lenger, sier Northug til adressa.no.

Tim Tscharnke fra Tyskland vant overraskende 15-kilometeren foran Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan. Dario Cologna tok tredjeplassen. Martin Johnsrud Sundby ble beste nordmann på åttendeplass, mens Petter Northug gikk inn til 21. plass. Northug markerte seg imidlertid på de innlagte spurtene og tilrev seg ekstra sekunder.

Den verste følelsen

Mot slutten ble det tungt og 29-åringen beskriver de siste to rundene som svært smertefulle.

— Det er vanskelig å forklare til deg, men det var vondt. Følelsen jeg hadde på de to siste rundene her er den verste følelsen jeg kommer til å ha i Tour de Ski i år, forklarer Northug før morgendagens avsluttende etappe opp monsterbakken.

— Det blir ikke like vondt i morgen, for da går du i en jevn fart og har jevn flyt. Det blir vondt hele veien, men i dag var det taktomslag, med spurting og bratte bakker. Folk var pigge hele veien, utdyper han.

HELT UTSLITT: Petter Northug lå lenge i målområdet etter å ha kjempet seg inn til 21. plass på den nest siste etappen i Tour de Ski. Han beholdt ledelsen i sammendraget.

Går ut først

I sammendraget leder Northug nå tre sekunder foran Sundby. Calle Halfvarsson ligger på tredjeplass, 26 sekunder bak, mens Jevgenij Belov går ut 35 sekunder bak Northug i morgen.

— Jeg skal prøve å gjøre alt riktig frem mot start, så får jeg prøve å holde god fart ned mot bakken og finne en god flyt.

Northug har aldri tidligere klart å vinne Tour de Ski. Selv om han går ut først i morgen, må Sundby finne seg i å ha favorittstempelet.

KONKURRENTER: Calle Halfvarsson og Martin Johnsrud Sundby etter dagens tøffe etappe. Foto: Richard Sagen

Ikke redd for bakken

— Uansett hva som skjer så har dette vært en av mine beste Tour de Ski noen gang. Jeg har aldri hatt ledertrøya så mange dager som nå, sier Northug.

De færreste ser frem mot smertehelvetet som møter dem i monsterbakken. Northug sier dette om det som skal skje i morgen:

— Jeg er ikke redd for bakken, ikke reddd for å ha det vondt og ikke redd for å ha smerte oppe der. Bakken kunne ha vært dobbelt så langt. Hvis jeg bare får vite på forhånd hva distansen er, så innstiller jeg meg på det og oppsummerer etterpå.