Slik blir EM-trekningen

Island er klare for sitt første EM noensinne. Hvem blir motstander for Lars Lagerbäcks menn?

Publisert:

Island-spillerne feirer her en 1-0-scoringen i EM-kvalifiseringskampen mot Nederland forrige uke. Søndag spilte de uavgjort mot Kasakhstan og er dermed klare for EM i Frankrike neste år. Foto: Reuters

  • Kjetil Flygind
Denne artikkelen er over fire år gammel

Lørdag trekkes gruppene til neste sommers EM-sluttspill i Frankrike. 24 lag skal fordeles på seks grupper, og 10. juli skal vinneren kåres.

Seansen foregår i Paris, og er som vanlig stjernespekket. De to som får hovedoppgaven med å trekke er den nederlandske legenden Ruud Gullit (europamester i 1988) og Frankrikes egen Bixente Lizarazu (europamester i 2000). I tillegg skal tidligere stjerner som Oliver Bierhoff, Angelos Charisteas og David Trezeguet bidra.

Sett denne?

Les også

Lagerbäck får egen øl: - Lars er en gud på Island

24 lag, seks grupper

De 24 lagene er delt inn i fire ulike seedingsgrupper. Frankrike, som arrangørland, går automatisk inn som lag 1 i gruppe A.

Fra de seks gruppene går gruppevinnerne, gruppetoerne, samt de fire beste nummer tre-lagene videre fra gruppespillet. Disse 16 lagene går videre til åttendedelsfinale, så kvartfinale, semifinale og finale. I EM spilles det ikke bronsefinale.

EM-finalen spilles på Stade de France.

Island deltar sammen med Albania, Nord-Irland og Wales i sitt første EM-sluttspill. Islendingene ble nummer to i sin kvalikgruppe, bak Tsjekkia, men er seedet på laveste nivå. Det betyr at de kan få en tøff gruppe i Frankrike til sommeren.

Sverige for sjette gang

Sverige, anført av Zlatan, slo Danmark i playoff, og går inn i EM-trekningen på seedingsnivå tre. Erik Hamréns lag er i EM-sluttspillet for sjette gang, det femte på rad.

Spania er regjerende EM-vinner etter at Italia ble slått 4-0 i finalen på Olympiastadion i Kiev i 2012. Spania vant også i 2008. Den gang ble Fernando Torres matchvinner i finalen mot Tyskland.

Totalt skal det spilles 51 kamper fordelt på ti byer. I løpet av den måneden EM-spilles vil rundt 2,5 millioner tilskuere besøke EM-arenaene, mens 150 millioner vil følge mesterskapet fra TV-en. Fordelt på 230 land og territorier.

Det europeiske fotballforbundet melder at EM vil generere inntekter på nærmere fire milliarder kroner. I tillegg er TV-rettighetene verdt nærmere ti milliarder. Billettsalg og inntekter fra diverse VIP-opplegg og bevertning beløper seg til rundt fem milliarder kroner.

Publisert:

Les også

  1. Fransk avis: Benzema vrakes til EM på hjemmebane

  2. Her håner dansk avis egen stjerne etter Zlatan-stikk

  3. «Ikke gjem dere bak pokalene, RBK!»

  4. Solskjær tar med seg Molde til Dubai

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Fotball-EM
  2. Islands herrelandslag fotball