RIO DE JANEIRO: 20 år etter at den svenske svømmestjernen Therese Alshammar debuterte i OL, avslutter hun OL-karrieren med 50 meter fri fredag.

En epoke er over og Alshammar synes det er vemodig. Hun fikk bære Sveriges flagg i sine sjette olympiske leker, og har sikret seg et navn for ettertiden.

— Therese har en enorm posisjon i svensk svømming og har båret den sporten i mange år, sier Simon Bank, journalist i Aftonbladet.

20 år etter at hun debuterte i OL, nærmer det seg slutten for Therese Alshammar. Foto: NTB Scanpix

I dag har Sveriges Sarah Sjöstrøm den aller største rollen, og allerede gull i Rio. Alshammar, som selv ble inspirert av moren som også var OL-deltager, har siden midten på 90-tallet herjet i verdenseliten. En rekke titler og verdensrekorder er det blitt i de mange årene som aktiv.

Ble misforstått

— Hun var en stor stjerne på alle vis. Tidligere var hun misforstått . Mange mente at hun var arrogant og selvgod, noe som ikke stemte. Hun er en søkende personlighet. I takt med årene som har gått, har folket lært henne å kjenne. Da ble hun elsket i Sverige.

Utøveren som nå er blitt 38 år og mamma til vesle Fred, fikk Jerringpriset i 2011. Det er folkets pris.

— Det er et slags bevis på at hun tilslutt ble godtatt, mener journalisten.

- Men kan hun klare å gjøre det bra i sitt avsluttende løp?

Bank tror ikke at hun har de tidene i kroppen som kreves, men håper at han tar feil.

— Hun er her for å gjøre en bra avslutning. Kommer hun til finalen er det fantastisk.

Likte seg best utenfor

Alshammar har i mange år hatt sin samboer Johan Wallberg som trener. Han var landslagssvømmer selv og de var lagkamerater. Hun har trent utenfor landslaget i nesten alle år, mens andre svømmere har vært samlet i Stockholm

Therese har gått egne veier, og Bank tror ikke engang at hun tidligere hadde villet bære flagget i OLs åpningsseremoni.

— Det passet ikke hennes personlighet. Hun har aldri vært en lagspiller på den måten, men nå synes hun det passet perfekt i avskjeden.

Profilen inspirerte i Norge også

I RIO: Mette Bugge

Norske svømmere og trenere har alltid sett opp til Alshammar, som har vært en profil og foregangskvinne. Ingvild Snildal var blant dem som hadde henne som forbilde.Trener Frank Pedersen i Lambertseter sier det slik:

— Hun har vært med på å sette standarden i svensk svømming, og er den kvinnelige svømmeren i verden som har flest OL. Det at hun fikk barn og kom tilbake på høyt nivå, er også imponerende.

Hun baner vei fortsatt.