RIO DE JANEIRO: Norges spilleliste, der navn, fødselsår og draktnummer står oppført, skiller seg i OL ut fra alle andre nasjoner i kvinnehåndball.

Norges lag nekter å oppgi vekt. Helt siden EM i 2004 har dette vært politikken.

— Jeg har aldri vært noen stor fan av at vekten skal frem, og har ikke skjønt poenget med det, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Hun var på landslaget da spillerne ble enige om at det ikke var noen grunn til å stå frem med antall kg.

Som eneste lag i OL har Norge et blankt felt under informasjon om vekt. Foto: Mette Bugge

Bort fra TV-skjermen.Under EM i 2004 tok professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole kontakt med daværende EHF-president, nå avdøde Tor Lian.

— Han fikk fjernet vekttallet fra skjermen med en gang jeg sa ifra. Håndballjentene har jo hatt og har veldig dyktige team, både trenere og helsepersonell, og de synes neppe at vekt er sentralt i denne sammenheng, sier Jorunn Sundgot-Borgen.

Det kan lagets lege Anne Froholdt, som er i Rio, bekrefte.

– Det er for lenge siden bestemt at det skal fokuseres på prestasjon og ikke vekt i idretten vår.

Det var utøverne som ble enige om det den gangen.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved NIH Foto: Holm, Morten

Prestasjon er viktigst— Vi som sitter klistret til skjermen vil se hvor raskt de kontrer, hvor gode de er i forsvar og ikke minst om du får ballen i mål. Dersom kroppsvekt hadde hatt mye å si i forhold til hvordan hver enkelt spiller presterte, kunne det vært av interesse. Men når det gjelder håndball er det uinteressant for publikum. Nå er alle håndballjentene veltrente, flotte eksempler på ekstremt dyktige utøvere. De har god selvfølelse og de aller fleste ville nok gitt blaffen i om vekten sto på skjermen, men poenget er at det er helt uten interesse, sier Sundgot-Borgen.

Menn måles annerledes

— Vekt er så personlig. Det er egentlig helt uvesentlig hvordan høyden eller øyefargen er, bare du presterer på banen. Herrespillerne har ikke så stort fokus på det. Hos dem er det et pluss dersom en spiller veier mye, mener Sørlie-Lybekk.

Den tidligere strekspilleren mener slike betraktninger har noe med stereotypier i samfunnet å gjøre.

— Det at kvinnelige utøvere skal passe inn i en mal som ikke de mannlige må på samme måte. Kvinner skal ikke bare prestere godt, men se bra ut.

For meg er det viktig at utøvere har en velfungerende kropp. Tenk hva kroppene i OL presterer, sier veteranen, som var med og starte Sunn jenteidrett.

Hammerseng er sjokkert

Gro Hammerseng. Foto: NTB scanpix

Larviks Gro Hammerseng, som også i en årrekke var på landslaget, mener at vekten ikke er noen relevant opplysning for allmennhet som skal se en håndballkamp.Hammerseng har fulgt med på kommentarene rundt vekten til Angolas målvakt, som Norge møtte onsdag.

— Jeg er sjokkert og svært trist over at den dyktige målvakten til Angola skulle måtte svare på det håpløse spørsmålet fra TV-reporteren i Brasil. Det er helt hårreisende, og etter min mening et lavmål av journalistikk.

I RIO: Mette Bugge

Hammerseng er lei av dumme kommentarer og fokus på kroppsfasong, størrelse og vekt. Hun oppfordrer journalister til ha respekt for egen jobb og ikke minst respekt overfor den utøveren som skal omtales.Idretten har også noe de kan være litt flaue for.

— Det er ikke så lenge siden det ble kåret mesterskapets peneste spiller heller. Det har vi heldigvis beveget oss bort fra.