– Atle er i svakere fysisk form enn de andre spillerne på grunn av måten han ble brukt på i fjor høst. Som en av de etablerte spillerne ble han kastet innpå fordi Start var i desperat poengnød, til tross for at han aldri burde spilt så mange kamper som han gjorde. For å tåle kampprogrammet måtte han trene veldig lett og alternativt mellom matchene, noe som altså har ført til at han ikke holder samme fysiske nivå som resten, sier trener Arne Sandstø.

Han har, i samarbeid med det medisinske apparatet, derfor lagt opp et helt eget treningsprogram for kvindølen, et spesialprogram som minner om det tidligere Brann-kaptein Martin Andresen har gjennomgått flere ganger.

ROVDRIFT?

– Atle trener veldig hardt fysisk for tiden. Mye hardere enn resten av stallen. Etter å ha gått delvis skadet i to år, med mye trøbbel i lyske— og lårregionen, har han blitt dårligere trent enn resten. Nå skal stabilisering av problemområdene, samt et hardt treningsprogram, gjøre ham bedre rustet og mindre utsatt for nye skader, forklarer fysioterapeut Gunvor Halmøy.

Verken hun, Sandstø eller Håland selv vil si med egne ord at det er blitt drevet rovdrift på mannen som de fire siste årene har vært Starts kaptein. Det er likevel trolig ikke langt unna sannheten.

Og da Fædrelandsvennen snakket med Håland i kafeen på spillerhotellet etter gårsdagens trening i Rio, la han ikke skjul på at ting nok burde vært gjort annerledes.

– Jeg hadde bare én skade i fjor, en strekk bak i høyre lår. Men det ble aldri tid til å lege den skikkelig. Start ville jeg skulle spille, og de fleste fotballspillere spiller når de blir bedt om det. I ettertid ser jeg at det kanskje hadde vært smartere om jeg ble gitt to uker kampfri, at det ville lønt seg i det lange løp, sier Håland.

Litt senere i intervjuet kommer det fram at låret ikke var eneste problemområde. Et bristet ribbein bidro også til at 30-åringen ikke var på topp i fjor.

– Jeg ønsker ikke å kritisere noen. Men på generelt grunnlag kan jeg si at klubbene er mer tjent med å passe godt på spillerne, enn å tenke kortsiktig gevinst. Alt fokus er rettet inn mot neste søndag i norsk fotball, synes Håland.

SPØSMÅL OM MAKT

Han er glad administrerende direktør i Start, Jan Oddvar Skisland, har gått i bresjen for å styrke det medisinske apparatet i klubben.

– Det brukes mer penger på dette nå, og det virker som om klubben er i ferd med å få ting litt mer i system. Satsingen på det medisinske kan være det som til sjuende og sist sørger for at vi rykker opp. Å holde spillere skadefrie blir avgjørende for oss som per dato har en ganske tynn stall, sier Håland, om samtidig minner om at det ikke nødvendigvis er nok å bruke mye penger på medisin.

– Det handler jo også om hvilken makt man gir de som driver med medisin. Om de tar avgjørelsene, eller om det er de sportslig ansvarlige som gjør det, sier midtstopperen, som er glad han har fått vinteren på seg til å komme i skikkelig slag.

– Jeg trener knallhardt, kjenner ingenting i låret og ser fram til en forhåpentligvis skadefri sesong.

Når Start i kveld spiller sin andre kamp i Copa Peregrino, mot Madureira, sitter Atle Roar Håland nok en gang på sidelinjen. Men han tror ikke nedrykkskampen mot Lyn var hans siste i gul drakt. Det til tross for at minst tre danske klubber skal ha vist interesse den siste tiden, deriblant David Nielsens klubb Odense.

– Jeg har kontrakt til 2010 og håper å fullføre den. Motivasjonen til å bringe Start opp igjen, er absolutt stor. Men det er jo også et spørsmål om hva Start vil. Om de føler de ikke har råd til å beholde meg. Foreløpig har jeg ikke snakket med dem om dette, sier Håland.