Peter Sagan får æren av å sykle med verdensmestertrøyen neste år, etter at han utklasset konkurrentene i Richmond søndag.

Slovaken gikk solo da 2,8 kilometer gjensto, og selv om beina var stive som to tømmerstokker inn mot mål, holdt han unna og vant en imponerende seier.

Seiersintervjuet brukte Sagan til å snakke om den vanskelige situasjonen som er i verden og Europa om dagen.

— Jeg fant mye motivasjon i det som skjer i verden, og det er mye trøbbel i Europa nå. Dette ga meg mye motivasjon og jeg ønsket å vinne, sa den ferske verdensmesteren, som er kjent for å underholde og gi publikum litt ekstra.

Etter VM-triumfen ba han om endring i verden.

— Som verdensbefolkning må vi endre hvordan vi opptrer, sa han til jubel fra publikum.

— Mye kan endre seg de neste årene. Denne konkurransen og idrett er motivasjon for folk, jeg håper vi kan gjøre det også i fremtiden, for situasjonen er veldig vanskelig. Jeg vil si til alle at vi må endre verden.

Slovakias omstridte muslimnekt

Sagan nevnte aldri flyktningsituasjonen i intervjuet, men «det som skjer i verden, og mye trøbbel i Europa» er blitt tolket til å handle om det.

Intervjuet blir dermed også et budskap inn i den politiske diskusjonen i hjemlandet. Slovakia skapte overskrifter da en representant for innenriksdepartementet sa at de ikke kunne ta i mot muslimske flyktninger.

— Vi ønsker å hjelpe Europa med migrantspørsmålet. Vi kunne tatt imot 800 muslimer, men vi har ingen moskeer i Slovakia, så hvordan skal de kunne bli integrert hvis de ikke kommer til å trives her, sa Ivan Metik ifølge The Telegraph.

Her har Peter Sagan innsett at han er verdensmester. I bakgrunnen kan du skimte at Alexander Kristoff spurter om medaljene. Den kampen kunne imidlertid ikke TV-seerne se på direkten. Foto: NTB SCANPIX

Regjeringen uttalte også at de kommer til å spørre flyktninger om religion ved ankomst.Statsminister Robert Fico har ifølge New York Times sagt at det vil være «falsk solidaritet» å ta imot flyktninger når landet ikke har en eneste moske.

Holdningen ble ikke tatt vel i mot hos Europakommisjonen.

— Vi skal opptre i ånden av EU-traktaten, som forhindrer en hver form for diskriminering, uttalte talskvinne Annika Breidthardt.

Kristoffs trener om fylleskandalen: - Vil skape enorme problemer

Sagans største seier i karrieren

Seieren var meget kjærkommen for Sagan, som før rittet hadde lest om seg selv at han ikke var i stand til å vinne en så lang distanse (261 kilometer).

Han vant i år den grønne poengtrøyen i Tour de France for fjerde år på rad, men klarte ikke å vinne noen etapper. Han ble nummer to i fem av dem, og enkelte ga ham et nummer to-stempel.

— Det er den største seieren i min karriere og jeg er veldig glad. Jeg har ofret mye de siste tre ukene etter Spania rundt. Det er utrolig for meg, sa en lykkelig verdensmester.