KUUSAMO (Aftenposten): Røa-gutten har for lengst kommet seg over disken han pådro seg under den nasjonale åpningen på Beitostølen. Johnsrud Sundby ble disket for å ha tatt skøytetak i klassiskrennet, og var veldig uenig i den avgjørelsen.

Nå er de to siste sesongens verdenscupvinner på plass her ved Ruka skianlegg et par mil utenfor byen Kuusamo. 31-åringen er trygg på formen. Men er inderlig klar over at en klassisk sprint i åpningsrennet i Mini-Touren overhodet ikke passer ham.

— Jeg har roet ned litt på treningen etter Beitostølen, og har forhåpentligvis mer overskudd, selv om det har vist seg gang på gang at jeg går bra på mye trening. Jeg er spent som alle andre, men vet jeg møter min desidert verste distanse i åpningsrennet. Jeg får sannsynligvis en ræva start på årets verdenscupsirkus. Men jeg må raskt komme meg videre til lørdag og søndag og fokusere på de rennene.

— Når du våkner fredag morgen til årets første renn i verdenscupen, hva er det første du tenker da?

— Det er det som er så farlig. Når du har sånne distanser, en klassisk sprint ... det beste jeg har på en sprint i Kuusamo er 62. plass og det er forferdelig dårlig. Jeg sliter rett og slett med å grave frem killeren. Jeg innrømmer at mye av fokuset er rettet mot lørdag og søndag. Men det blir godt å komme i gang, jeg gleder meg virkelig til å være pinne stiv og komme meg opp den siste bakken, svarer Johnsrud Sundby og håper på en solid personlig rekord på en Kuusamo-sprint tidlig fredag ettermiddag.

— Hvis ikke, blir jeg dødsskuffet!

Ikke staking i Kuusamo

Han ble disket for skøytetak i klassiskrenn på Beitostølen og er spent på hvilken linje juryen her i Kuusamo legger seg på.

— Jeg håper at det blir en generell linje, at det ikke blir sporadisk ukonsekvent dømming, at det blir rettferdig. Blir det det er jeg strålende fornøyd og da skal jeg ta med meg lærdommen fra Beito og gjøre ting annerledes. Jeg er ikke enig i at det er veien å gå for å beholde den klassiske stilen. Vi snakker for eksempel ikke om staking her i Kuusamo. Og det er en grunn til det, at i bakkene må du bruke feste, at her kommer du deg ikke opp med staking.

- Du vil ha hardere løyper i verdenscupen i klassiskrenn?

— Jeg er ikke genuint opptatt av å beholde den klassiske teknikken. Men det er ingen som snakker om at vi i skøyting nesten kun går dobbeltdans. Vi bruker de teknikkene som går raskest. Og hvem vet hva som skjer i fremtiden, om det utvikler seg en ny teknikk. Men det er idrettens måte å utvikle seg på og sånn vil det alltid være. Jeg kommer til enhver tid gå på den måten jeg tror går raskest, forsøke å følge utviklingen og helst være i front av den.

- Du er kjent for å teste ut nye ting, hva har du vært spesielt nysgjerrig på i høst?

— Uten tvil staking. Jeg har vært kjempefokusert på det. Jeg har sett mye på de beste. Jeg har sett mye på video og forsøkt å kopiere.

- Hvem er det du har studert?

— Petter Eliassen. Jeg synes han staker fantastisk teknisk. Måten han løste ting på i fjor var relativt optimal. Men så er det en annen måte å gå skirenn når det er så lange løp. Jeg fikk bank av ham i Birken i fjor og ønsker revansj!

PS: Petter Elisassen vant både Vasaloppet, Birkebeineren og Ski Classics sammenlagt sist vinter.