Mandag kveld kom nyheten om at OLs store gullfavoritt på kvinnenes 1500 meter, marokkanske Mariem Alaoui Selsouli, er tatt for doping for andre gang i karrieren. I tillegg er flere andre utøvere nektet deltagelse i London etter positive dopingprøver den siste tiden. Antidoping Norge kan ikke garantere at ingen norske utøvere er dopet under lekene, eller har vært dopet i forkant av mesterskapet.

— Vår jobb er å gjøre det vi kan for at de som jukser blir tatt, og straffe dem. Idretten og utøverne er selv ansvarlig for at de konkurrer rent. Det er på samme måte som at det ikke er politiets ansvar å sørge for at ingen kjører for fort, men deres oppgave å ta og sanksjonere de som gjør det, sier Mads Drange, avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge.

De smarteste blir ikke tatt

I løpet av den olympiske perioden (16. juli-12. august) vil OL-arrangøren utføre cirka 5000 dopingprøver. Én tredjedel av disse prøvene blir gjort i ukene førlekene, mens de resterende gjøres i forbindelse med konkurranser. I tillegg vil det bli gjort 1250 prøver under Paralympics.

Men det er ikke testingen under mesterskapene som er mest effektiv.

- De smarteste doperne blir ikke tatt under konkurranse, sier Drange.

Derfor er det arbeidet som gjøres mellom mesterskapene som er viktigst.

150 på prioriteringsliste

Her til lands opererer Antidoping Norge med en liste på 150 utøvere som er prioritert med tanke på dopingtester. Dette er utøvere som tilhører risikoidretter med utholdenhet og/eller styrke. Disse utøverne testes fire til ti ganger i året.

- Hvor mange ganger hver enkelt utøver blir testet avhenger av flere faktorer, men blant annet idrettens egenart, prestasjonsutvikling og skader. De utøverne som er store også i internasjonal sammenheng testes i tillegg av de internasjonale særforbundene, sier Drange.

- Kommer vi til å få noen positive tester i OL?

— I OL sett under ett vil vi helt sikkert det. Både i Beijing og Athen ble antallet omtrent 25. Erfaringsmessig så er det alltid noen som blir tatt og vi har mye bedre analysemetoder nå enn for fire år siden, hvilket betyr at vi kan avsløre flere dopingmidler enn tidligere, sier han.