LONDON (Aftenposten): Her skal det jaktes på juksemakere 24 timer i døgnet, og samtlige medaljevinnere vil bli testet.

Aldri før i olympisk sammenheng har det vært satset så knallhardt på å skape et dopingfritt OL.

— Jeg kan selvsagt ikke garantere helt rene leker, men vi har nå gjort alt som står i vår makt for å ta juksemakerne. Til utøverne vil jeg si: Vi har nå teknologi på plass som overskriver all teknologi som dere noen gang har møtt i verden, advarte OL-sjef Sebastian Coe da det flunkende nye antidopinglaboratoriet ble åpnet – og godkjent - tidligere i år. Lab'en må nemlig ha en formell godkjennelse fra WADA, det internasjonale antidopingbyrået. Det stemplet fikk de i april.

Megaanlegg

Laboratoriet ligger i Essex, en halvtimes kjøretur fra OL-parken i Øst-London. Det er like stort som syv tennisbaner, og rommer det mest avanserte analyseutstyr. Et team på 150 forskere vil stå for testingen, spesialutplukket og fløyet inn til London fra hele verden. Bare det beste er godt nok.

I tillegg vil over 1000 kontrollører til enhver tid være ute i felten og samle inn prøver fra utøverne.

Laboratoriet sier de vil være i stand til å ta opptil 6250 tester totalt under lekene. Det betyr at samtlige medaljevinnere vil bli testet, og halvparten av alle utøverne. Og dopingjegerne har ikke tenkt å la noen slippe unna. Lab'en vil være åpen 24/7, det vil si hele døgnet alle ukens dager.

Umulig å lure seg unna

Laboratoriet vil bli ledet av professor David Cowan fra King's College i London. Han er til daglig leder for det nasjonale dopingkontrollsenteret ved universitet. Han lover at superrask og supersensitiv teknologi skal gjøre det mulig å avsløre nær sagt alle forbudte stoffer.

Han sier laben vil være i stand til å avsløre minst 240 ulike, forbudte stoffer.

- Utøvere som vil forsøke å gå rettens vei for å motbevise de funn vi gjør, kaster bort tiden. De vil ikke lykkes. Vår testing vil være superhurtig, sensitiv og effektiv - og resultatene vil være korrekte , hevdet en selvsikker Cowan overfor BBC.

Han garanterer at svar på negative prøver vil bli frigitt innen 24 timer. Positive prøver vil være klare innen 48 timer, med unntak av det forbudte stoffet EPO - hvor laboratoriet vil trenge 72 timer før de kan gi tilbakemelding.

Kritikk

Det er legemiddelgiganten GlaxoSmithKline som står bak finansieringen, og som også har utstyrt den høyteknologiske laben, noe som naturlig nok har fått kritiske røster til å hevde man her står overfor en problematisk interessekonflikt. Men legemiddelselskapet garanterer at de overhodet ikke har noen rolle i testprosessen - og at sponsingen er godkjent av WADA.

Faktisk skal WADA og GlaxoSmithKline har inngått en avtale som gjør at legemiddelfirmaet i fremtiden vil dele all informasjon med WADA når det kommer til medisiner og utvikling av medisiner.