Den syriske svømmeren er en av ti utøvere som representerer verdens flyktninger i OL.

I natt var hun for første gang i aksjon i mesterskapet, og imponerte stort da hun vant sitt forsøksheat på 100 meter butterfly.

Faktisk tok hun en klar seier i sitt heat — men tiden 1.09,21 var likevel ikke god nok til å ta seg til en semifinale.

- Gi aldri opp!

Mardini var storfornøyd til tross for at 100 meter butterfly endte i forsøksheatet.

— Det var helt fantastisk. Det eneste jeg har drømt om er å få delta i OL, og jeg hadde en bra følelse i vannet, sa hun etter OL-debuten.

Senere i mesterskapet skal hun svømme 100 meter fri.

Yusra Mardini (18) svømte inn til seier i sitt forsøksheat i Rio. Det holdt dessverre ikke til å ta seg videre. Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

— Det er en ubeskrivelig følelse å få være her og konkurrere mot alle de store mesterne. Jeg er virkelig lykkelig. Som flyktning representerer jeg 60 millioner mennesker rundt om i verden. Vi er fortsatt mennesker, og kan gjøre mange bra ting og vise hvem vi er, sier Mardini.

— Jeg har ett budskap å formidle i OL: Gi aldri opp!

Svømte for livet

Det er en sterk kontrast fra da Mardini svømte for livet for å overleve, da båten de flyktet i begynte å lekke utenfor Tyrkia. Hun hoppet da ut i vannet sammen med søsteren, og hjalp til med å dytte båten frem til Lesvos i Hellas, og reddet dermed flere andre flyktninger.

Mardini flyktet sammen med søsteren, to av farens kusiner og en venn fra det krigsherjede Syria.

— Som svømmer var det vanskelig å forestille seg at jeg kanskje skulle dø i vannet, sier Mardini ifølge Aftonbladet.

I tre og en halv time dyttet de båten i håp om å komme i sikkerhet. Det var bare fire av de 19 som var i båten som klarte å svømme.

Yusra Mardini var storfornøyd etter OL-debuten. Foto: AP

— Jeg hadde et tau knyttet til båten i den ene hånden, og tok meg frem med bena og den andre armen. Tre og en halv time i kaldt vann... Kroppen var helt ferdig. Etter det hatet jeg havet, sier Mardini.

Heldigvis fikk fortellingen en lykkelig slutt.