Yusra Mardini er én av mange syriske mennesker som de siste årene har rømt fra hjemlandet over Middelhavet. 18-åringen satte kursen for Hellas på jakten etter et bedre liv, på flukt fra borgerkrigen.

Totalt i verden anslår FNs flyktningsbyrå at nesten 60 millioner mennesker er på flukt. De opplyser at én million syrere har søkt asyl i Europa mellom februar 2011 og mars 2016. Mange har omkommet på veien. Det kunne også blitt skjebnen for Yusra Mardini og søsteren. Utenfor Tyrkias kystlinje begynte båten de reiste i å lekke. Da hoppet svømmeren Mardini i vannet med søsteren og hjalp til med å dytte båten frem til destinasjonen Lesvos i Hellas.

— Det ville vært skammelig hvis mennesker på båten vår druknet. Jeg kunne ikke sitte der og klage, sier hun til FNs flyktningsbyrås hjemmesider.

Endte opp i Tyskland

I 2012 svømte hun i VM. Om to måneder er 18-åringen en av totalt ti utøvere som får delta i OL i Rio for Flytkninglandslaget. Fredag ble det klart at de ti utøverne får lov til å representere flyktninger og ikke en nasjon i Brasil. Det bekrefter blant annet IOC.

Yusra i aksjon i bassenget. Foto: The UN Refugee Agency

Den unge jenta endte til slutt opp i Tyskland, der hun siden 2015 har trent svømming aktivt. I Brasil skal hun svømme 200 meter fri — men hun skal ikke representere hjemlandet sitt.- Jeg ønsker å representere alle flyktninger, fordi jeg ønsker å vise alle at etter all smerten, etter stormen, så kommer det gode dager, sier hun.

Med seg til Rio de Janeiro får Mardini ni andre flyktninger med bakgrunn fra Syria, Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo:

  • Ramis Anis (Syria) - Svømming.

  • Paulo Amotun Lokoro (Sør-Sudan) - friidrett.

  • Yonas Kinde (Ethiopia) - friidrett.

  • Yiech Pur Biel (Sør-Sudan) - friidrett.

  • James Nyang Chiengjiek (Sør-Sudan) - friidrett.

  • Anjelina Nadai Lohalith (Sør-Sudan) - friidrett.

  • Rose Nathike Lokonyen (Sør-Sudan) - friidrett.

  • Popole Misenga (Den demokratiske republikken Kongo) - judo.

  • Yolande Bikasa Mabika (Den demokratiske republikken Konge) - judo.

Mener det er et signal

— Jeg kan vise til mine felles flyktninger at de har en sjanse og håp i livet, sier 21 år gamle Yiech Pur Biel, med opprinnelse fra Sør-Sudan.

21 år gamle Yiech Pur Biel skal løpe 800-meter i Rio-OL. Foto: The UN Refugee Agency.

Tvunget til å flykte landet fra landet i 2005, endte Biel opp i Kenya. Der startet han med fotball, men det var til slutt løpingen som viste seg å være en passende idrett. Der følte han at han hadde mer kontroll over sin egen skjebne.

23 år gamle Rose Nathike Lokonyen. Foto: The UN Refugee Agency

23 år gamle Rose Nathike Lokonyen har også opprinnelse fra Sør-Sudan. Som Biel skal hun løpe 800-meter i OL. Og hun skal representere Flyktninglandslaget.— Jeg kommer til å representere mitt folk der i Rio, sier hun.

IOC-president Thomas Bach uttaler på IOCs hjemmesider at Flyktninglandslagets deltagelse i OL vil være et symbol for håp for alle flyktninger i verden, og at det vil gjøre verden mer oppmerksomme på krisens størrelse.

— Det er også et signal på til det internasjonale samfunnet om at flyktninger er våre medmennesker og en berikelse for samfunnet, sier Bach.