JORDAL AMFI (aftenposten.no): Serieleder Vålerenga fikk søndag besøk av Sparta fra Sarpsborg. Og et formsterkt Sparta-lag gikk rett i føringen i Jordal Amfi og ga seg ikke før de hadde vunnet 4-2. Svenske Henrik Malmström fikk lov å føre pucken på tvers av VIFs sone og avsluttet med å sette pucken i nettet bak Vålerengas OL-uttatte landslagskeeper Steffen Søberg allerede tidlig i 1. periode.

I en underholdende og intens 1. periode tok det ikke lang tid før hjemmelaget fikk anledning til å kvittere. Men Sondre Olden, Vålerengas og ligaens poengkonge, satte pucken over nærmest på åpent mål.

Defensive problemer — igjen

Men det var hjemmelagets defensive problemer som igjen kom i fokus.

Først inviterte backen Stefan Espeland Sparta alene med keeper Steffen Søberg da han på nonchalant vis forsøkte å spille et flip-pass med backhand på tvers i midtsonen. Det ble brutt og kun en mesterlig redning av Steffen Søberg sørget for at ikke gjestene gikk opp til 2-0. Espeland var så svak i 1. periode at VIF-trener Espen «Shampo» Knutsen like godt tok backen ut av kampen og heller spilte med fem backer de to siste periodene.

Men Sparta hadde mer å by på. Et presist oppspill fra dypt inne i egen sone fant køllebladet til Jonas Djupvik Løvlie som trampet inn foran Steffen Søberg og økte Spartas ledelse til 2-0.

Men Vålerenga skulle få sin redusering. Rasmus Juell satte inn VIFs første for kvelden åtte sekunder før periodeslutt.

- Må gå i seg selv

Over i 2. periode var det Vålerenga som tok tak i det. Men til tross for en kanonade mot Spartas mål var det gjestene som scoret. Patrick Bovim økte til 3-1 i overtall, til VIF-spillernes store frustrasjon.

Mot slutten av 3. periode, etter å ha tatt ut målvakt, fikk Vålerenga nytt håp da Tobias Lindström reduserte til 2-3. Men det hjalp lite. For i åpent mål kunne Spartas Magnus Lindahl punktere kampen.

I 3. periode var det nesten så man bare ventet på at sluttsignalet skulle gå slik at lidelsen skulle ta slutt.

Espen Knutsen var mildt sagt misfornøyd med det spillerne hans leverte.

— Dette var ikke en dårlig dag på jobben, dette har vært en trend ganske lenge nå. Nå må folk begynne å gå i seg selv, sier Shampo til Aftenposten.

Tok grep

Treneren, uten de lett gjenkjennelige lange lokkene, tok grep etter 1. periode. Stefan Espeland ble tatt ut av kampen. I tillegg måtte Morten Ask gå av med en vond ankel. I tillegg benyttet han færre spillere. Spillerne fra «jobberekkene» fikk mye istid.

- Vi var dårlige bakover, men først og fremst tapte vi på grunn av dårlig innsats sammenlignet med Sparta. De gikk på skøyter, de ville mye, mens vi var halvveis overalt og gjorde feil overalt. Vi kom ikke inn i kampen i det hele tatt, sier Shampo.

- Og så gjorde du noen endringer på laget underveis…?

— Espeland gikk ut etter 1. periode. Det så ikke ut som han var med fra start, så han satte vi ut etter 1. periode. Morten måtte gå av. Så gikk vi ned på folk for å prøve å komme mer inn i det. Vi var litt bedre i 2. periode, men i 3. periode var det helt flatt. Vi produserte ingenting før det var to minutter igjen.

Kål

Landslagsback Daniel Sørvik var forbannet etter kampen. Men etter en runde med autografskriving til fansen klarte han å sette ord på det han hadde vært med på.

- Dette var pissedårlig! Fra start til slutt, oppsummerte Vålerengas nummer 90. - Hvorfor sliter dere såpass mye bakover på banen?

— Det har jeg ingen forklaring på. Vi kåler for mye, vi tar unødvendige sjanser, spiller dårlige pasninger. Når vi ikke er i flytsonen er det viktig å gjøre ting enkelt, det gjorde vi ikke i dag. Da blir det mer kål, sier Sørvik.

— At det var Stefan som ble tatt av i dag er tilfeldig. Det kunne vært hvem som helst av oss. Ingen av oss presterte. Alle spilte langt under pari. Skal det bli seriegull på Jordal i år må vi ta oss i nakken og brette opp ermene, sier Sørvik.

Sjekk tabellen og statistikken for eliteserien her.