FotballEM-kvalifisering 07.06.2003Skottland v TysklandKenny Miller og Maurice Ross (2) - SkottlandFoto: Matthew Impey, Digitalsport Foto: Digitalsport

Forrige gang Skottland jaget sluttspillplass til EM spilte Maurice Ross en sentral rolle i daværende landslagssjef Berti Vogts landslagstropp. EM-drømmen om spill i Portugal 2004 endte med 6-1-tap for Nederland i play-off-kampen i november 2003. Det var også forrige gang Ross trakk den skotske landslagstrøyen over hodet.

I år igjen har Skottland mulighet til å nå sluttspillet i EM, og onsdag slo de meget overraksende Frankrike på Parc des Princes i Paris. Den kampen så Ross på Sportscafeen i Stavanger.

— Landslaget har byttet trener to ganger, og siden Berti Vogts ga seg i 2004 har jeg ikke vært aktuell, sier Ross, som ikke bruker tid på å bekymre seg over lite spilletid for hjemlandet.

— Jeg tenker ikke på landslaget i det hele tatt. Viking is my bread and butter, sier Ross i ren Bill Shankly stil.

Tenker kun Viking

Det som imidlertid irriterer han langt mer, er vrakingen han har opplevd i Viking siden René Klingbeil kom til klubben på sensommeren. Samme uke som tidligere lagkompiser spilte en svært viktig landskamp mot Frankrike i Paris, var Ross opptatt med Viking II-kamp mot SIF på Siffen mandag.

— Jeg synes det er forferdelig å bli vraket, men slik er det i toppfotball. Når jeg ikke spiller for A-laget, blir jeg frustrert, sier Ross.

Skotten aksepterte naturligvis vrakingen til kampene mot Odd og Lillestrøm, men var ikke enig i avgjørelsen.

— Jeg er god nok til å spille, det vet jeg. Jeg er for stolt til å sitte på benken, og nå må jeg bare jobbe for å komme meg tilbake i startelleveren, sier 26-åringen innbitt. Søndag venter Lyn til seriekamp i Oslo, og Ross har langt ifra gitt opp håpet om en plass i førsteelleveren.

— Rösler har brukt Klingbeil i de siste kampene, og jeg må bare gjøre jobben min på trening. Vi får se hva fremtiden bringer, sier Ross.

Kan få tillit

Viking-trener Uwe Rösler utelukker heller ikke at skotten kan være tilbake i varmen om kort tid.

— Klingbeil gir Ross hard konkurranse om høyrebacken, men det kan være vi prioriterer å bruke Ross i kamper der vi trenger hans offensive kvaliteter, sier tyskeren.