Ifølge spanske medier hersker det en «borgerkrig» i Barcelona før søndagens storkamp mot Atlético Madrid på Camp Nou.

Torsdag vant Barcelona hele 5-0 over Elche i Copa del Rey. Kalasseieren har imidlertid ikke endret inntrykket spanske medier har av situasjonen i storklubben.

Aller mest oppmerksomhet får situasjonen rundt Lionel Messi, som angivelig skal vurdere å forlate Barcelona denne sommeren.

Luis Enrique tok over Barcelona i sommer, og er allerede under massivt press. Her under kampen mot Elche, som ble en sportslig opptur. Barcelona vant 5-0. Foto: REUTERS, Albert Gea

Fredag meldte katalanske TV3 at Messi hadde vært i et møte med klubbpresident Josep Maria Bartomeu. Der skal Messi ha kommet med en rekke krav som måtte oppfylles dersom han skulle fortsette i klubben.

Et av kravene skal ha vært at trener Luis Enrique må få sparken. Ikke nok med det, Messi skal også ha krevd at andre medlemmer av støtteapparatet ble avskjediget, blant andre psykologen, legen og fysioterapauten.

Avsløringene skapte naturligvis bølger i Katalonia og resten av Spania, i og med at de innebar at enten mistet Barcelona sin suverent beste spiller de siste 7-8 årene, eller så måtte klubbpresident Bartomeu totalrenovere støtteapparatet.

For sensasjonelt til å være sant, tenkte kanskje noen, men søndag morgen bekrefter den velinformerte avisen Sport informasjonen. Sport siterer en ikke navngitt spiller på at «alt er sant».

Ga støtte til Messi

Dermed har klubbpresident Bartomeu fått en beslutning å ta. Det spørs imidlertid hvor mye han dveler over den.

Majoriteten av klubbens fans har nemlig gjort det klinkende klart at de heller ser at Messi fortsetter enn Luis Enrique.

Under kampen mot Elche ropte supporterne Messis navn igjen og igjen, noe som ble sett på som et signal om at Enrique måtte få sparken.

Signaler og kryptiske gester er på moten i Barcelona. Etter å ha scoret mot Elche på torsdag, slang Lionel Messi et smellkyss mot supporterne. Foto: AP, Manu Fernandez

Ifølge TV3s rapporter fredag skal Bartomeu ha gitt klar beskjed til Messi om at Enrique er ferdig som trener, og at det bare var et spørsmål om når. Messi skal også ha foreslått Frank Rijkaard som ny trener.Rijkaard var treneren som tok det argentinske ballfenomenet opp til A-stallen i 2004. Messi skal lenge ha hatt en anspent forhold til den nåværende trener Luis Enrique, men forholdet skal etter rapportene ha surnet da duoen kranglet etter da troppen gjenopptok treningen etter juleferien.

Krangelen skal ha vært grunnen til at Messi startet på benken da Barcelona tapte 0-1 for Real Sociedad.

Hvordan Bartomeu håndterer Messis krav vil være avgjørende for presidentens politiske situasjon, all den tid klubbpresidenten for lengst befinner seg på gyngende grunn.

Etter at klubbstyret ble satt under et massivt press, annonserte Bartomeu at det blir nytt presidentvalg når sesongen er over. Det er klubbens medlemmer som velger presidenten i Barcelona, men Bartomeu var formelt sett ikke tvunget til å annonsere nyvalg ennå.

— Denne klubben trenger stabilitet og ro, begrunnet Bartomeu på pressekonferansen.

Kontroversene

Sammenhengen mellom FC Barcelona og den katalanske stoltheten har alltid vært et viktig element i retorikken til Joan Laporta. Nå stiller Laporta trolig til valg igjen, selv om han ennå ikke har endelig bekreftet sitt kandidatur. Foto: REUTERS, Gustau Nacarino

Den heteste kandidaten til å utfordre Bartomeu om vervet er Joan Laporta, som var president fra 2003 til 2010. Laporta vil eventuelt ha mange argumenter å angripe det nåværende styret med. For det har stormet rundt Barcelona som klubb de siste årene:

  • Forrige sesong endte klubben opp uten trofeer.

  • Bartomeu tok først over som president etter at Sandro Rosell gikk av på bakgrunn av uregelmessigheter rundt overgangen til Neymar.

  • Barcelona er utestengt fra å gjøre spillerkjøp frem til januar 2016, fordi klubben brøt FIFAs regelverk for å hente mindreårige spillere. Det betyr blant annet at Martin Ødegaard trolig glipper.

  • Barcelonas sportsdirektør Andoni Zubizarreta fikk sparken på mandag. Klubblegenden Carles Puyol, som jobbet som Zubizarretas assistent, gikk av samme dag.

  • Klubben fikk en viss kritikk for å ha hentet Luis Suárez etter at uruguayaneren bet Giorgio Chiellini under VM. Suárez har heller ikke prestert på sitt beste etter at han kom tilbake fra bite-utestengelsen.

  • Før 2011-2012-sesongen hadde Barcelona en lang historie for å unngå å ha sponsorer fra næringslivet på draktene. Frem til 2011 var det for eksempel logoen til den veldedige organisasjonen UNICEF som prydet draktene. De siste årene har imidlertid klubben solgt rettighetene til Qatar Airways, noe som har vekket harme blant supporterne.

Messi-hint

Det er bare noen av kontroversene som preger Barcelona i disse dager, men likevel er det, som nevnt, aller mest oppmerksomhet knyttet til Lionel Messis klubbfremtid.

Messi vant gullballen hvert år fra 2009 til 2013, og er fortsatt Barcelonas viktigste spiller.

Paris Saint-Germain og Chelsea er blant klubene som skal være interesserte i å hente Messi. Argentineren har gjentatte ganger hevdet at han ikke vil spille for andre europeiske klubber, men i november skapte han furore da han kom med noen uttalser som ble tolket som et frieri til andre storklubber.

— Jeg tenker på å få et stort år og vinne titlene vi ønsker i Barcelona, og ikke noe mer. Senere får man se. I fotballen kan mye skje. Jeg har sagt at jeg kunne ønske meg å være der for alltid, men alt går ikke alltid som man vil, sa Messi.

Selv om det virker som at det er en politisk krise i Barcelona, står sesongen i aller høyeste grad til fortsatt til å redde. Messi og co. er kun fire poeng bak ligaleder Real Madrid, og har like mange poeng som Atlético Madrid, før møtet med nettopp Atlético søndag.

Barcelona-Atlético sendes på CMore Fotball fra klokken 21.