Den optimistiske profetien tilhører TV 2-ekspert Bent Svele. Han ser ingen grunn til å fjorårets EM-gull ikke skulle kunne bli fulgt opp av VM-gull i år.

TV 2s kommentator Bent Svele (t.v) følger landslaget tett.

– Noen gode spillere har forsvunnet ut, andre gode spillere har kommet inn. I sum kan jeg ikke skjønne at årets lag skulle bli noe dårligere. Kanskje tvert imot, sier Svele, som skal følge EM-kvalifiseringen fra Trondheim foran TV-skjermen. Tidene da TV 2 eide alt av håndball er forbi. Norge-Hviterussland i Trondheim Spektrum dekkes av Max, men når Norge spiller innledende VM-pulje i Frederikshavn i desember er det med Svele og resten av TV 2-troppen på plass. TV 2 har rettighetene både til damenes VM i desember og guttas EM i Polen i januar.

Keepere i kø

Fra fjorårets EM-lag er seks spillere borte: Karoline Dyhre Breivang (har takket nei til mer landslag), Linn-Kristin Riegelhuth Koren (gravid), Ida Bjørndalen Karlsson (ikke lenger i troppen), Emily Sando (ikke lenger i troppen), Maja Jakobsen (ikke lenger i troppen) og Ida Alstad (kappløp med tiden for å bli klar etter akillesoperasjon).

De som er kommet inn fremkaller ikke akkurat hånlatter hos motstanderne: Katrine Lunde (gravid i fjor), Amanda Kurtovic (opptrening i fjor) og Linn Jørum Sulland (brudd i foten rett før EM). I tillegg er Mari Molid tilbake etter korsbåndskade og Stine Skogrand og Anniken Obaidli er nykommere som vil kjempe om en VM-plass.

– Med Lunde tilbake er keeperplassen enda bedre besatt enn forrige sesong, og det er jo ikke akkurat den minst viktige posisjonen. Der har vi rett og slett et luksusproblem. Silje Solberg blir stadig bedre og var på rundens lag i Danmark i forrige uke, og Kari Aalvik Grimsbø vet vi hva kan stelle i stand, sier Svele.

– Det som er mest synd er vel at «Karo» er ute. Hun hadde rutine og var i tillegg et viktig muntrasjonsråd utenfor banen.

Greit til EM

– Hviterussland og Litauen (i Kaunas søndag) bør være grei skuring, sier Svele om de to første motstanderne i EM-kvalifiseringen. Tredje motstander i puljen er Romania, men der spilles ikke første kamp før i mars.

– Det viktigste nå blir å få spilt sammen forsvaret. Der kan vi bli styrket ved at Molid er tilbake, mener den tidligere landslagskapteinen.

– «Linka» er ikke med i år?

– At hun er borte, betyr noe isolert sett – hun scoret jo ti på ti skudd i EM-finalen – men med Amanda Kurtovic og Stine Skogrand bør laget greie seg godt. I tillegg slåss Maja Jakobsen om en plass. Det vitner om kvalitet, fastslår Bent Svele.

Max kl. 19.00: Norge-Hviterussland