20.000 kroner i månedslønn til ungdomstrenere blir sett på som totalt uaktuelt.

— Klubbkassen går utrolig fort tom. Jeg lurer på hvor Nilsen tenker at vi skal ta pengene fra. Du får ikke solgt lodd til å finansiere at trenere skal ha 15.000-20.000 i måneden, sier Anne Britt S. Brekke, daglig leder i Odda FK.

I BA tidligere denne uken kom Brann-trener Lars Arne Nilsen med forslag om å betale ungdomstrenere for å løfte nivået på norsk fotball etter dårlige prestasjoner på landslaget og norske klubblag i det siste.

— Dette er noe jeg har tenkt på lenge, og noe jeg brenner for. Vi er nødt til å komme dit at klubbene utdanner og betaler trenerne nedover i årsklassene. Jeg mener en godt utdannet ungdomstrener bør tjene 15.000-20.000 i måneden. Først da blir det attraktivt å være trener for ungene. Og bare på den måten kan vi gi dem den skoleringen de trenger, sa Nilsen til BA.

Frykter for bredden

I etterkant har BT tatt en ringerunde blant 3.-divisjonsklubbene i Hordaland og Sogn og Fjordane, og Nilsens forslag blir møtt med hevede øyenbryn og lett oppgitt latter.

— Jeg er helt enig med Lars Arne Nilsen når han sier at det trengs mer kvalitet på trening, men vi må samtidig ivareta bredden. En breddeklubb har et samfunnsoppdrag, og jeg vil ikke prise meg bort fra at alle kan drive med fotball for at Brann og landslaget skal få flere spillere. Slike lønninger ville krevd en kraftig økning i kontingenten, og regningen ville blitt sendt til foreldrene , sier Geir Olav Melingen, styreleder i Gneist IL.

Nilsen sier i BA-intervjuet at han vet det vil bli dyrt, men at han som forelder mye heller vil betale 10.000 kroner i året for at ungen hans skal få skikkelig oppfølging, enn at opplegget er drevet av foreldre helt uten utdanning eller forutsetninger for å lære vekk noe.

— Fotball er faktisk et fag, legger han til.

— En utopi

Hverdagen i 3.-divisjonsklubbene er budsjetter på 1,5 til 5 millioner kroner i året. 500.000 kroner til en million går gjerne til A-laget der klubbene bruker litt penger på en trener, kjøregodtgjørelse til spillerne og reiser til bortekamp. Når man prøver å øke kontingenten, blir man møtt med ramaskrik, og det å få folk til å stille på dugnad er et slit.

— Vi kunne sagt at vi ikke skulle bruke penger på A-laget, men da hadde resultatet vært at spillerne ikke hadde spilt for oss. Det er ulike syn i klubben på hvorvidt vi bør satse på A-laget. Noen mener vi ikke bør det, mens andre mener A-laget er en inspirasjon for de yngre, sier Brekke i Odda, som synes Nilsens tanke er god, men urealistisk.

I barnefotballen er det stort sett foreldre som er trenere på dugnad. I ungdomsfotballen er det vanlig å få en kompensasjon på pluss minus 10.000 kroner for å være trener. Nilsens forslag innebærer altså at man bør tjene mer pr. måned enn hva som nå er vanlig pr. år. Så skal det sies at en som tjener 15.000-20.000 i måneden gjerne ville fått krav på seg til å trene flere lag.

— Vi kan ikke komme dit Lars Arne Nilsen snakker om. Vi har totalt 50 lag og det ville blitt enormt dyrt. Slike lønninger er en utopi, sier Endre Ove Brenne, daglig leder i Os Turn Fotball. Han legger til at det er økning i kompetansen som er viktigst.

— Det er ingen automatikk i en som tjener 15.000 er bedre enn en som trener gratis, sier Brenne.

Olav Gorseth i Varegg IL mener Brann-treneren har helt rett i at mer kompetanse er viktig, men:

— Selv om vi omprioriterer innenfor de stramme økonomiske rammene, vil det være helt utopisk å operere med et slikt lønnsnivå som Nilsen snakker om. Slik er virkeligheten. Vi vil ikke tyne mer ut av foreldrene.

Støtter Nilsen, men ...

— Å ha trenere som har utdanning og å kunne bruke de nedover i fotballen, ville vært en fordel. Vi skulle gjerne gjort det, men økonomisk er det ikke mulig, sier Øysteses styreleder Ola Fjerdingen.

Styreleder Helge Jonasdal i Vestsiden-Askøy IL sier hans klubb prioriterer gode anlegg for barnefotballen og å utdanne foreldretrenere.

— Vi skulle ønske vi hadde eksterne folk inne, slik at spillerne ikke trengte å bli trent av mor eller far, men det krever med en gang mer. Vi omsetter for tre millioner kroner og har ingen i administrasjonen, og må bruke penger på anlegg. Det begrenser det vi kan bruke på det sportslige.