I 2014 ble det innført treerfotball for seksåringer. Mange kretser er ikke kommet i gang med det enda, og der spiller de yngste fortsatt femmerfotball. Nå ønsker Norges fotballforbund (NFF) å forsøke treerfotball også for syvåringer, og Hordaland fotballkrets er sammen med Nordland-, Nordmøre og Romsdal-, og Buskerud fotballkrets spurt om å være med i pilotprosjektet.

— Dette tror vi er det beste for de fleste syvåringer også. Noen vil gjerne være klar for mer, men det er jo en logisk brist i at vi sier at både seks- og syvåringer og tiåringer har best av femmerfotball. Mange av de yngste opplever at det er for mange motstandere å forholde seg til, og for mange er banen litt stor. Og så kjenner vi jo til klyngespillet.

— Vi er helt i startfasen, og holder på med en prosjektbeskrivelse. Neste uke skal vi ha et møte der vi ser på gjennomføring av dette, men foreløpig er ingen klubber informert om prosjektet, forteller Bo Folke Gustavson, fagansvarlig aktivitetsutvikling i NFF.

(for abonnenter)

Vinn-vinn

Gustavson forteller at dette med treerfotball er en jobb som har pågått over flere år.

— Vi har sett på spillformen vi har og gjort oss noen erfaringer. Det handler om utvikling og mestring for disse barna, vi ønsker at det skal være best mulig tilpasset, sier han.

Det er ikke de eneste endringene de ønsker. Der håndballen for eksempel gikk inn for at de yngste lagene spiller to kamper, har fotballen lenge praktisert en kamp om gangen.

— Vi ønsker også å se på denne modellen, å få litt mer kompakt kampoppsett. Der de har prøvd ut dette har det vært veldig populært, så vi tenker at kretsene kan legge opp til litt av det samme, sier han.

Gustavson vil ha flest mulig baner med vant slik at ballen hele tiden vil være i spill. Han forteller om stor suksess med banene, også for dem med andre utfordringer.

— Også Stjerneserien i Hordaland har lånt en bane, og det er fantastisk også for barn med funksjonsnedsettelse, sier han.

Daglig leder i Hordaland fotballkrets ser frem til å teste ut treerfotball for syvåringer.

— Det er veldig spennende, og det er kjekt at vi er spurt. Vi synes dette er veldig positivt, og har veldig tro på det. Vi skal igang med å informere nå rundt oppsummering av inneværende sesong og inngang til kommende sesong, sier Knut Berge.

Han sier at det er samme tankegang som det var bak innføringen av både syver- og femmerfotball som ligger bak.

— Man går ned på antall spillere i de yngre årsklassene for å skape mer involvering og bedre oversikt. Vi har veldig stor tro på at dette vil gi større fotballglede, og at det på sikt gir bedre utvikling. De skal trives og utvikle seg. Det er vinn-vinn.

Nå håper de å få på plass flere vanter til slikt spill, men det er ingen forutsetning for treerfotball.

Gode erfaringer i Telemark

— Det har vært veldig positivt, kjempebra, forteller Roger Eilertsen, daglig leder i Telemark fotballkrets.

De er inne i det andre året med treerfotball for seksåringer, og sier at alle spørreundersøkelser har gitt dem ubetinget positive tilbakemeldinger.

— Ungene får stor aktivitet, og med vantet så får de vært mye borti ballen. Det gir økt mestringsfølelse, som gir økt trivsel, sier Eilertsen.

De har allerede gått bort fra en kamp om gangen, og har heller 4-5 kampdager om våren, og 4-5 på høsten. Da spilles det flere kamper på samme dag. Kretsen har kjøpt vant som de låner ut til klubbene på rundgang. Eilertsen forteller at de, selv om de ikke er en av pilotkretsene, nok kommer til å forsøke treerfotball for syvåringer også.

— Jeg tror dette er en fornuftig måte å tenke på, sier han.