AMSTERDAM: Henrik Ingebrigtsen meldte seg også på til søndagens 5000 meter for sikkerhets skyld. Lørdag kveld bekreftet han at han stiller.

— At 1500-meteren gikk så sakte som 3,46, har ikke noe å si for den beslutningen. Det hadde vært omtrent det samme om vi hadde løpt på 3,39, sier gutten som i 2014 løp på 3.31,46. 5000 meter er en nokså uvant distanse for Henrik, men i fjor løp han på sterke 13.27,10 – altså godt under kravet til årets EM, som er 13,40. Og når eldste løperbror stiller til start, er det fordi han tror han kan ta medalje.

Også Sindre Buraas er med på 5000-finalen, etter invitasjon fra EA.

Ba Henrik gi seg

Henrik var stolt av både seg selv og broren etter bragden ingen har gjort før dem. Siden EM ble innstiftet i 1934, har det aldri skjedd at to brødre har tatt medaljer på 1500 meter.

— Filip lekte seg til gullet. Han var det ingen ting å gjøre med. Men det var ikke overraskende. Han har sparket meg bak på hver eneste trening og most meg. Gjert har kjeftet og smelt og bedt meg hive inn håndkle, forteller Henrik, som har slitt med låret i fem måneder og en vond tå i to år. Men aldri om jeg vil gi meg. Jeg visste at om jeg var nær Filip, ville jeg ta medalje.

Stappfull av selvtillit

Filip la seg helt bakerst i finalefeltet fra start. Det gjør du helst bare hvis du tror du er sjanseløs – eller tror du kan vinne. Filip trodde det siste.

— Jeg har ikke hatt en dårlig treningsøkt siden februar. Og selv om jeg ikke har så mye erfaring fra seniormesterskap har jeg vært med i mange som junior. Jeg kjenner gamet, sier Filip, som er avhengig av invitasjon for å komme til OL.

Han har årsbeste 1/100 sekund bak det internasjonale OL-kravet, men er nummer 42 på listen av de 45 som kan få være med i OL.

— Han kan komme til finalen i OL også, sier pappa Gjert Ingebrigtsen.