KOLDING (aftenposten.no): Det er ingen fordel å ha astma. Men det er en fordel at håndball-VM går et sted hvor hjelpen ikke er så langt unna.

I forrige uke hostet Solberg som om hun skulle ha maur i halsen, og øynene var røde som hos en juleborddeltager. Nu går alt så meget bedre.

— Jeg fikk et forstøverapparat som mamma og pappa hentet på Olympiatoppen og tok med seg til Frederikshavn. Det passet jo kjempefint at de skulle nedover. Så nå er jeg mye bedre, sier kantspilleren og gleder seg kvartfinale mot Montenegro i morgen.

Det var lagets lege, Anne Froholdt, som innhentet eksperthjelp på astma og koblet inn Olympiatoppen.

— Forstøverapparatet gjør at astmamedisinene blir bedre fordelt i lungene. Sanna har kun brukt saltvann i apparatet, og det kan ofte fungere godt ved hoste, sier Froholdt, som nå har flyttet oppmerksomheten til kneet til Mari Molid. I formiddag blir det bestemt om hun kan forsette, eller om Ida Alstad må overta. Alstad kom med fly til Billund i går kveld og trener med laget i dag.

Håper på gjenforening

Den type hoste og kløe som preget Solberg i forrige uke kalles sesongastma og kommer på samme tid av året hvert år.

— Sammen med litt ekstra medisin har forstøverapparatet gjort meg helt fin igjen, forsikrer hun, som ikke er helt lik tvillingsøster Silje på det området.

— Hun har vokst det av seg, sier Larvik-jenta, som håper på gjenforening med Silje så fort som mulig. Da de forlot Stabæk, skilte de lag for første gang i livet. Sanna dro til Larvik, Silje til Holstebro i Danmark.

Tvillingsøster Silje sliter ikke med de samme astmaplagene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Det hadde vært flott om vi kunne komme sammen igjen, men Silje har ikke tenkt på neste sesong ennå. Hun tar det etter VM. Men skal vi komme sammen igjen, må hun komme til meg. Jeg har kontrakt med Larvik én sesong til.Larvik har i dag målvaktene Sandra Toft, som står for Danmark, og Alma Hasanic, som står for Montenegro.

— Det hadde vært gøy å få møte Alma, sier Larvik-spilleren om sin lagvenninne – men må nok se langt etter muligheten til å rundelure lagvenninnen. Hasanic er annenmålvakt for Montenegro. Så sent som i fjor var hun i Norges bruttotropp til EM, men fikk bare én A-landskamp for Norge. Hasanic hadde lyst på landslagshåndball og ble klar for Montenegro denne sesongen.

Ikke redd for tøffingene

Montenegro har rykte på seg for å spille tøft. Det har Solberg ingen erfaring med. Det har vært hard konkurranse på venstrevingen. Camilla Herrem har vært banker, og så har det vært spørsmål om hvem som skulle få bli hennes makker. Sanna var ikke den utvalgte i 2012 da Norge hadde to berømmelige bataljer mot dem. I OL vant Norge finalen, mens Montenegro tok revansje i EM-finalen samme år. Siden 2013 har det imidlertid ikke vært tvil om parsammensetningen på venstrekanten.

— Jeg har møtte Buducnost (det beste klubblaget i Montenegro). De er tøffe i forsvar og jobber bra sammen. Vi må være smarte og prøve å spille dem ut.

- Møtet med Buducnost i Champions League-finalen i mai var brutalt?

— Det var ikke vår beste kamp, så vi kan ikke skylde bare på at de spilte hardt. For meg blir det en sjanse til å ta revansje nå, sier Larvik-vingen, som regner med at hun står foran sin tøffeste VM-kamp også.

– Det kan fort bli det, men vi snakker om en kvartfinale. Da møter man alltid et godt lag.

Har funnet nytt våpen

I de to siste kampene har Solberg ikke bare tatt de tradisjonelle sjansene en kantspiller får, innhopp fra spiss vinkel eller kontringer. Hun har også trukket innover og gått på gjennombrudd.

— Jeg tror de har oversett meg litt. De er ikke så vant til at kantspillere tar den type avslutninger. Jeg skal prøve å fortsette med det, sier 25-åringen, som mener at laget har hatt sin vanlige stigning som gjør Norge til mesterskapsslaget fremfor noe.

— Jeg synes vi er blitt bedre og bedre, sier Bærums-jenta og har mye mer lyst til å spille om medaljer i Boxen i Herning enn det andre alternativet.

— Det er ikke noe kult å spille plasseringskamper.

Mer kult å bli kvitt astmaen.