74 mennesker er så langt bekreftet omkommet og rundt 1000 mennesker skal ha blitt skadet i det voldsomme fotballopptøyet som brøt ut i det dommeren blåste av kampen mellom al-Masry og al-Ahly i byen Port Said i Egypt onsdag.

Ifølge helsedepartementet i Egypt ble dødsfallene forårsaket av stikkskader, hjerneblødning og hjernerystelser. Mange av fotballsupporterne skal ha blitt trampet ihjel.

Militærrådet i Egypt har erklært tre dagers landesorg, og har utplassert soldater i Port Said.

Sterkt politisk supportergruppe

Fotballtragedien i Port Said kan få konsekvenser langt utover fotballbanen, mener Andreas Selliaas. Spesialrådgiveren i Norges idrettsforbund og den tidligere NUPI-forskeren, har studert hvilken betydning fotballkulturen har hatt i ulike samfunn de senere årene. Selliaas er aktiv blogger, og konsentrerer seg om temaer som kombinerer politikk og idrett.

Dette kan føre til økt makt og styrket kontroll til politi og sikkerhetsstyrker og bidra til å kneble en av de viktigste opposisjonelle gruppene i Egypt, mener Selliaas.

Han ser ikke bort fra at utfallet av tragedien kan føre til et krav om mer politi og sikkerhet for å oppnå lov og orden.

— I Egypt har fotballsupporterne til al-Ahly fra Kairo tradisjonelt vært veldig politiske, og hadde stor innflytelse i opprøret mot Hosni Mubarak og det egyptiske maktapparatet. Supportene sto i fremste rekke under demonstrasjonene på Tahrir-plassen og var de første til å tørre å ta opp kampen mot sikkerhetsstyrkene, sier Selliaas til Aftenposten.no

Fotballaget ble grunnlagt i 1907 og tilhengerne var aktive i kampen mot britisk styre. Al-Ahly betyr «det nasjonale» og lagets supportere er kjent for sitt voldsomme engasjement. I over 100 år har Al-Ahly vært en kanal for politisk protest i Egypt, og klubben har tillatt sine spillere å markere politiske saker på banen.

Noen hevder nå at politiet ikke grep inn under fotballkampen i Port Said den første februardagen i år med hensikt og med samtykke fra de egyptiske sikkerhetsstyrkene for å vise at det trengs mer lov og orden, og flere ressurser til politiet. Andre mener at Al-Ahly og tilhengerne er blitt så mektige at militærrådet ønsket å diskreditere deres status og rolle i egyptisk politikk.

— Det spekuleres nå i om sikkerhetsstyrkene kan ha gitt supporterne mest mulig spillerom for å vise hvor mye faenskap de er i stand til å stelle i stand, og på den måte demonstrere at dette er en gruppe som må knebles, sier Selliaas.

- Det som kan ha skjedd er at myndighetene ser at den politiske kraften supporterne representerer er blitt så stor, at maktapparatet fremprovoserer massevold og død for å skape negative holdninger til denne kulturen.

Men han understreker at dette er spekulasjoner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KAOS: Det ble voldsomme opptøyer i Port Said onsdag kveld.

— En takk for sist

Jacob Høigilt, forsker ved Fafo, peker på at det kan være en takk for sist fra sikkerhetsstyrkene til fotballsupporterne.

— De var veldig aktive under revolusjonen. Så noen spekulerer nå i om sikkerhetsstyrkene hevner seg på fotballfansen på bakgrunn av tidligere sammenstøt, sier Høigilt.

Selliaas peker også på at det kan være tegn på at fotballklubbene har mistet kontrollen på sine egne supportere.

— Fotballtragedien kan også være et tegn på at lederne i klubben har mistet taket på fotfolket, de som egentlig bare er ute etter å slåss, og at de ikke har kontroll på egen organisasjon, sier Selliaas, som også har blogget om gårsdagens opptøyer.

Der skriver han at tragedien kan føre til at fotballsupporterne mister den folkelige støtten de har hatt.

«Uansett om tragedien er orkestrert fra egyptiske sikkerhetstyrker eller ikke så kan fotballtragedien i Port Said være nådestøtet for den folkelige støtten til fotballsupporternes opprørstrang», skriver Selliaas på bloggen sin .

Om gårsdagens opptøyer var politisk motivert i utgangspunktet, mener Høigilt det er vanskelig å si noe om.

— Det er en veldig uoversiktlig politisk situasjon. På den ene siden kan noen spekulere i om det er noe fra det tidligere regime som står bak dette, som muslimbrødrene har gjort. Det som ikke er spekulasjon er at politiet ikke var i stand til å stoppe dette. Det heller benisn på bålet til de som mener at militæret ikke klarer å skape ro og orden, sier Høigilt, og legger til:

— Dette kan bli politisk, selv om det kanskje ikke var utgangspunktet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BRANN: Deler av stadion ble satt i fyr.

Nye demonstrasjoner torsdag

Frihets— og rettferdighetspartiet, Det muslimske brorskaps politiske gren, har allerde lagt skylden på tilhengere av eks-diktator Hosni Mubarak.

— Hendelsene i Port Said er planlagte og de er en melding fra restene av det tidligere regime, heter det i en uttalelse fra partiet.

Det er uansett ingen tvil om at opptøyene vil få et politisk etterspill, uansett om de var politisk motivert eller ikke.

— Man vil få en debatt om militærrådets inkompetanse eller uvilje mot å skape ro og orden. Enkelte mener at de egentlig ikke vil gi fra seg makt og at de vil holde Egypt så ustabilt at de trenger militæret. Sånn sett vil nok dette få politiske konsekvenser, i alle fall på debattplant, mener Høigilt.

Torsdag har det vært protester både i Port Said og på Tahrir-plassen i Kairo. Tahrir-plassen ble i morgentimene avsperret av sinte folkemengder i forkant av protester mot politiets håndtering av opptøyene.

Demonstrantene brukte metallbarrierer og kjøretøy for å sperre av torget.

— Mer enn noe annet er folk sinte på regimet. Folk er virkelig sinte, du kan se raseriet i øyene deres, sier al-Ahly supporter Mohammed Abdel Hamid til BBC.

Alle kamper i den egyptiske toppligaen er innstilt på ubestemt tid, og landets regjering skal samles til et ekstraordinært møte på torsdag for å diskutere tragedien, ifølge statlig TV i landet.

Ledelsen avsatt

Ledelsen i Egypts fotballforbund er avsatt etter onsdagens stadiontragedie, opplyste landets statsminister torsdag.

Kamal al-Ganzouri sa under et ekstraordinært møte i nasjonalforsamlingen at fotballforbundets daglige leder og styre har fått sparken.

Dersom ledelsen i fotballforbundet er avsatt av landets myndigheter, kan det føre til reaksjoner fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), som ikke godtar politisk innblanding i nasjonale fotballforbunds affærer.

Når et lands myndigheter sparker eller bytter ut det valgte styret i et nasjonalt fotballforbund, svarer FIFA normalt med å utestenge landet inntil styret er gjeninnsatt.

Talentspeider Stig Torbjørnsen kjenner forholdene i afrikansk fotball. Han er ingen Egypt-spesialist, men har vært på en kamp mellom al-Ahly-kamp og Zamalek, med over 100.000 på tribunene. Onsdagens opptøyer skjedde etter en kamp mellom al-Ahly og al-Masry.

- Passive vakter

— Jeg har vært nervøs på kamp i Afrika mange ganger. Det er vakter til stede, men de virker veldig passive. De slipper inn altfor mange folk også, og stadionene er gjerne 30-40 år gamle, sier Torbjørnsen til Aftenbladet.

Han har vært på kamper både i Marokko, Tunis og Egypt, men sier han ikke har merket at fotballen i disse landene er preget av en politisk betent stemning.

Torbjørnsen er likevel ikke overrasket over opptøyene.

- Når de folkene blir forbannet, er det ingen som kan stoppe dem. Vaktholdet er mangelfullt og vaktene har dårlig kunnskap, sier talentspeideren.

Al-Ahly er for øvrig en av de største klubbene i Afrika . Egypt har vunnet Afrikamesterskapet tre år på rad og arrangerte mesterskapet i 2006.