— Oj, en ordentlig NHL-stjerne, sier keeper Lars Haugen med et glimt i øyet og gir Andreas Martinsen en god klem.

Det tar ikke lang tid før de andre veteranene er frempå, gir Martinsen en ordentlig bjørneklem og ønsker ham velkommen tilbake på landslaget. Det er nesten et helt år siden de så trønderen sist.

Så glad ble Andreas Martinsen og lagkameratene da nordmannen scoret mot Vancouver Canucks i midten av mars. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Det året har 25 åringen brukt imponerende godt. 55 kamper i NHL, verdens tøffeste ishockeyliga, er kommet på CV'en siden sist de så ham.— Både overraskende og imponerende, mener landslagstrener Roy Johansen.

Det var slett ikke alle som trodde Martinsen ville lykkes så godt da han reiste til Denver for å vise seg frem i fjor høst. Han fikk en toveiskontrakt som betyr at lønnen er bortimot ti ganger så høy i NHL sammenlignet med spill i farmerligaen.

Ofte blir slike spillere en del i et økonomisk puslespill, og Martinsen var mentalt godt forberedt på at det kunne bli mye tid i farmerligaen (AHL). Det ble bare ti kamper på nivå to, resten av tiden har han vært i og rundt Colorado Avalanche.

Seks millioner i året

Laget kom ikke til sluttspillet, og Martinsens kontrakt har løpt ut. Nå er han en såkalt "restricted free agent" som betyr at Colorado må tilby ham et "kvalifisert tilbud" dersom de vil beholde rettighetene hans. For hans del vil det si minst 105 prosent av den lønnen han har hatt denne sesongen. Ifølge spillernes egen organisasjon har årslønna vært drøyt seks millioner kroner mens han har vært i Avalanche.

— Jeg har en følelse av at de fremdeles har lyst til å beholde meg i klubben, sier Martinsen til Aftenposten like før han sjekker inn på flyet til Danmark. Der venter to treningskamper mot nasjonen som også er Norges første VM-motstander 7. mai.

- Vet du helt sikkert at tilbudet vil komme?

— Nei, men signalene jeg fikk før jeg dro hjem var positive. Så får vi bare se hvordan tilbudet er, forklarer han. Ifølge Martinsen selv må dette tilbudet komme før 1. juli.

Klare tilbakemeldinger

— Det har vært utrolig moro. Da jeg dro over, visste jeg bare én ting: at det kom til å bli knalltøft. Jeg ble først sendt ned til AHL, men kom kjapt opp til Avalanche. Så gikk det egentlig bare rett vei derfra.

Tilbakemeldingene fra trener Patrick Roy var stort sett gode, men til tider også svært klare:

— De var fornøyd med måten jeg brukte fysikken min på. Så lenge jeg gjorde det, var jeg inne på laget.

Utfordring ved fødsel

I slutten av september venter han og samboer Camilla Jørgensen barn. Martinsen blir bare et stort smil når emnet bringes på banen. Men han innrømmer at timingen kanskje ikke er den aller beste:

— Termin er midt i treningsleiren til Avalanche. Helst vil vi at fødselen skal skje hjemme i Norge, og jeg vil svært gjerne være med når barnet kommer. Det vet agenten min, men om det blir tatt hensyn til vet jeg ingenting om, forklarer han.

Angriperen gleder seg over å være tilbake i landslaget der trener Roy Johansen forventer at han skal ta en enda viktigere posisjon enn han har hatt tidligere:

— Med den utviklingen han har hatt de siste årene, kan han gjøre veldig mye. Han er blitt bedre med puck og kan bruke styrken sin for å komme seg inn på mål. Vi håper at han nå kan være en avslutter også og score noen mål. Vi har behov for noen som kan score, sier Johansen.

Martinsen ser frem til å spille sammen med gamle venner igjen, snakke norsk i garderoben og være en av "gutta på tur", som han betegner det.

— VM blir bare tøffere og tøffere. Vi er i en vanskelig gruppe, men treffer de lavere rangerte lagene først. Vi må bare få noen poeng og skaffe oss selvtillit. Da kan det bli ordentlig morsomt i Moskva, tror Andreas Martinsen.