— Vi er hele tiden blitt forbigått av større klubber som har fått støtte av Trond Mohn, sier Beate Hope, styreleder i fotballgruppen til Årstad IL.

Hun utdyper: - Det er jo han som styrer hvilke klubber som skal overleve, og hvilke som ikke gjør det. Dette gjør han med midlene sine, for det handler jo om penger.

BT har tidligere fått lignende uttalelser fra andre idrettsledere. Også kommunalt ansatte har pekt på utfordringene ved pengegaver gitt til øremerkede formål. Uten at de har ønsket å si noe offentlig.

— Havner bak i køen

Hope forteller at de i Årstad har måttet vente på politisk vilje. Hun sier hun ikke sutrer over at de ikke er blant de heldige som har fått penger fra Bergens rike onkel, men tror at disse pengegavene går utover kommunens plan.

— Det at han gir penger har gjort det vanskeligere for oss. For hver bane han gir blir det mer på kommunens vedlikeholdsbudsjett. På den måten havner vi, og andre som oss, langt bak i køen. Dette styres av Mohn, sier hun.

Kritisk: Beate Hope, styreleder i fotballgruppen til Årstad IL, mener noen klubber blir skjøvet bakover i køen fordi vedlikehold av Trond Mohns gaver utsetter nyinvesteringer. foto: privat

— Det stemmer jo for så vidt det, så der har hun et godt poeng. Jo flere baner kommunen har å vedlikeholde, jo mindre blir det jo til nyinvesteringer, sier leder i IL Fri fotball, Helge M. Nielsen.Pengene som brukes på vedlikehold til banene gitt i gave må tas fra potten til idrett. Noe som vil kunne påvirke investeringene til nye anlegg. Dette tror altså de er en av grunnene til at enkelte planlagte anlegg blir utsatt i tid.

- Dette er forferdelig urettferdig

Fri har ikke mottatt midler fra Mohn, mens naboklubben Arna-Bjørnar har.

— Vi har hatt en mangeårig kamp for å få kunstgressbane på plass gjennom kommunen, men man kan ikke være bitter for at noen får fra private velgjørere og andre ikke. Det blir kanskje litt feil fokus. Jeg er glad for at Mohn bidrar så mye som han gjør til idretten, sier Nielsen.

Nils B. Knutsen (Ap) sitter i komité for kultur, idrett og næring. Han ser utfordringene.

— Flere idrettslag sliter fortsatt med grusbane. Andre har både en og flere kunstgressbaner. Dette er forferdelig urettferdig, sier Knutsen.

Han peker på at private givere som Trond Mohn gjerne går inn med penger i klubber som allerede har kunstgressbane, for at de skal få flere.

— Baner som gis av private velgjørere må ikke gå på bekostning av dem som ikke har kunstgress i det hele tatt. Det må ikke være slik at disse bare suser forbi dem på ventelistene, sier han.

I tillegg til vedlikehold er det også snakk om kommunale kostnader når det gjelder utskifting av kunstgresset.

Mohn: - Urimelige påstander

At planlagte anlegg blir utsatt fordi kommunen må bruke midlene på vedlikehold av gaver fra Trond Mohn, tror ikke giveren selv noe på.

— Dette er det dummeste jeg har hørt, det vil jeg ikke kommentere. Det faller på sin egen urimelighet, sier Trond Mohn.

Milliardæren sier at man gjerne må ha anmerkninger og meninger omkring hans bidrag, men han synes lite om kritikken.

— Skriv gjerne det som blir sagt dersom du vil drepe givergleden. Skriv det da med bred skrift, sier Mohn til BT.

— Hele Idretts-Bergen vet hvem jeg gir til og hvorfor. Jeg støtter de organisasjonene der dugnadsånden er veldig høy, og det arbeides godt på grunnplanet. Da er det en fornøyelse å bidra, sier Mohn.

Det har vært aktuelt å takke nei

— Gavene hans har gitt muligheter for at mindre anlegg og prosjekter har latt seg realisere innenfor kommunale investeringsrammer. Dette blant annet fordi flere prioriterte anlegg er blitt delvis finansiert av privat giver. Uten dette er det stor sannsynlighet for at det samlede investeringsnivået på idrettsanlegg ville vært betydelig mindre. Gavene har også medført at Bergen kommune har kunnet søke om mer spillemidler. Gaveelementet har også bidratt til at kostnadene ved disse prosjektene er langt lavere enn om de måtte lånefinansieres. Det har også gitt lave driftskostnader i prosjekter der gaveelementet er inngått, sier idrettsbyråd Helge Stormoen.

Byråden går ikke inn på temaet omkring hvordan disse gavene påvirker kommunens prioriteringer. Og om det rett og slett er slik at de føler at de ikke kan takke nei. Selv om dette da går ut over dem som står på venteliste.

— Idrettens organer har vært positive til velgjørerens gaver til idrettsformål. Det var aktuelt å takke nei til friidrettshallen da gaven der ble gitt rett før idrettsplanen skulle vedtas i 2009. Men idrettens organer var samlet på at man syntes det var en god idé å prioritere friidrettshall på det tidspunktet, sier han.