— Det kan være vanskelig med slike gaver. Særlig om man ser at det blir gitt penger til investeringer der kommunen må dekke vedlikeholdet. Da må det jo tas av den totale kapasiteten til kommunen, og det blir på sett og vis en gave der medaljen har en bakside. Dette er prinsipielt betenkelig. Det hadde vært noe annet dersom klubbene som fikk gavene sto for dette selv, sier Arnt Ove Hopland.

Han er forsker ved NHH, og ser hva flere idrettsledere sikter til. Hopland sier at kommunen må vurdere om dette er gaver man skal si ja til.

— Dersom det faktisk er andre før i køen, og gaven er noe som vil belaste kommunens budsjett for all fremtid, må man eventuelt fra politisk hold ha ryggrad til å takke nei.

Men det er ikke lett.

— Politikerne vil gjerne tenke med angst på sinte oppslag dersom de takker nei til en gave, men det handler om å ha bein i nesen. Så er det jo også slik at idretten hadde vært veldig trist dersom det ikke var personer som Mohn og andre velgjørere.

- Vanskelig å kritisere

— Det er litt sånn med gavmilde herrer. De er vanskelig å kritisere, sier han.

Forskeren tror at en god løsning ville vært å opprette et fond som øremerkes idrettsformål. Dersom velgjøreren vil ha et ord med i laget, kan dette enkelt ordnes ved ha et styre som tildeler etter søknader. Her kan også velgjøreren selv sitte.

— Men det spørs jo hvilke motiver han som sitter på pengene har. Det man ikke vet er jo hvor viktig disse føringene er for Mohn selv. Det er det til syvende og sist kun han selv som vet. Om kommunen forsøkte å få til et slikt fond, ville han gått med på det? Det uttales utad at det er for å støtte breddeidretten. Om det virkelig er slik, vil et slik fond være nyttig. Det ville i alle fall handle om et reelt ønske om å støtte breddeidretten, sier han.

— Fond. Nei, det er jeg uenig i, er Trond Mohns kommentar.

Hopland vil uansett råde alle klubber og organisasjoner til ikke å gjøre seg avhengig av støtte fra velgjørere.

— Det er alltid fare for negative sjokk. Plutselig trekkes støtten. Det kan være personlig, ha med svingningene i næringslivet å gjøre, eller annet. Man har ingen garanti, så ikke gjør driften avhengig av slikt. La det heller være en bonus.