Det har lenge vært en juletradisjon hjemme hos Stine Skogrand (22) i Fyllingsdalen, at kvinnenes håndballmesterskap i adventstiden har fungert som en slags julekalender på TV.

Fra sofaen har hun år etter år fulgt sine barndomsheltinner på skjermen, men denne vinteren blir tradisjonen snudd helt på hodet.

For første gang skal 22-åringen selv være i TV-ruten, som Bergens eneste representant for "hele Norges kjæledegger".

— Jeg pleier jo å se mesterskapene på TV, men jeg foretrekker at adventstidene fremover blir som denne, sier Skogrand og smiler.

Populære

Bak kulissene venter dog en noe ukjent verden for mesterskapsdebutanten. Skogrand, som er vant med å leve et relativt tilbaketrukket liv som håndballspiller på deltid, skal den neste måneden leve med TV-kameraer, fotografer og journalister hengende rundt seg i mange av døgnets timer.

Samtidig skal hun spille håndball på verdens høyeste nivå.

PERSONLIG TRENER: Ved siden av håndballkarrieren jobber Stine Skogrand som personlig trener. Her gir hun instruksjoner til Celine Sandø Jessen.

— Håndballjentene er populære i media, spesielt under mesterskap. Førstegangsreisende vil oppleve en betydelig større medieinteresse enn de er vant med, og det kan være utfordrende å håndtere, sier Halvor Lea, som har vært medieansvarlig for håndballjentene i mesterskap siden 2007.Han kan fortelle at et stort pressekorps – bestående av alle riksmediene (TV, radio og avis), de fleste regionsavisene og noen lokalaviser – hver dag vil ha sin bit av spillerne. Noen risikerer å måtte gjøre titalls medieoppdrag på en dag, mens andre slipper billigere unna.

Selv om mesterskapsdebutantene som oftest ikke er blant dem som får det største trykket på seg, er han bevisst på å forberede dem på hva som venter.

— Vi er opptatt av å bevisstgjøre dem. Det har vært en veletablert praksis før mesterskap i mange år. Vår filosofi er å gjøre dem så trygge som mulig i møtet med mediene, slik at det ikke skal påvirke prestasjonene, sier Lea, som til vanlig er medierådgiver i Olympiatoppen.

— Stor forskjell

Tidligere Tertnes- og landslagsprofil Mette Davidsen kjenner seg igjen i beskrivelsene.

— Det er ganske stor forskjell, spesielt hvis en får mye spilletid. Da vil det være et trykk fra media som man ikke er vant med fra klubbhåndballen, sier Davidsen, som mesterskapsdebuterte for Norge allerede som tenåring i 1993. — Men sannsynligvis er det andre som får mer på seg en Stine. Og landslaget er så godt organisert at det neppe blir kaos, legger hun til.

Skogrand, som tross alt har vært landslagsspiller en stund allerede, har forhørt seg litt med sine lagvenninner om hvordan det kommer til å bli. Alle har fortalt henne at hun har grunn til å glede seg. Medietrykket tenker hun ikke så mye på.

— Jeg tror jeg kommer til å takle det fint. Jeg kan jo tenke meg hvordan det kommer til å bli, sier Skogrand.

Som den store profilen i Tertnes, er hun vant med både å prate med journalister og skrive mangfoldige autografer etter kampene. Den største forskjellen, tror hun, er at det også kan komme henvendelser i sosiale medier. Særlig fra unge jenter.

— Noen vil nok prøve å legge meg til, men på Facebook og Instagram føler jeg at jeg har god kontroll, sier 22-åringen.

Stort ansvar

Hun lener seg tilbake i sofaen på Sissels Trening & Trivsel på Oasen, hvor hun i hele år har jobbet som personlig trener ved siden av håndballkarrieren. I desember var hun ferdig med utdannelsen innen faget, og hun har nå ansvar for flere av senterets kunder.

Ansvar har hun dog aldri vært redd for å ta. Til tross for at hun fortsatt bare er 22 år, har hun allerede vært en lederskikkelse i Tertnes i flere sesonger. Denne sesongen er hun nest eldst på laget, og er – i tillegg til å være lagets nøkkelspiller – en viktig støttespiller for trenerteamet.

LAGSPILLER: Tross sin unge alder, er Stine Skogrand en del av kapteinsteamet i Tertnes. FOTO: Ørjan Deisz

— Stine bidrar først og fremst på måten hun er som person. Hun er seriøs på trening og er en 24-timersutøver. Hun går foran og viser hvilke krav som settes i denne klubben, sier Tertnes-trener Tore Johannessen.Skogrand mener hun har vokst med ansvaret.

— Absolutt, og jeg har hatt en fin læringskurve. Jeg har fått gradvis mer ansvar etter hvert, så det har ikke vært unaturlig for meg nå – selv om jeg fortsatt er ung, sier Tertnes-spilleren, som er blant de yngste på landslaget.

Der har hun også en helt annen posisjon enn i klubblaget. Hun er skjøvet ut på kanten, og må regne med mer tid på benken enn hun er vant med i Tertnes. Skogrand håper likevel at hun vil bli en viktig bidragsyter til at Norge igjen skal kjempe om edelt metall.

— Jeg håper jeg har kvaliteter som landslaget har bruk for. De har jo kun tatt ut 16 spillere, så det er jo en grunn til at jeg er med. Jeg håper jeg har det som trengs for å kunne spille mot de beste lagene, sier Skogrand.