— Man glemmer på en måte at man er syk oppi det hele, sier Stig Edvard Sæther.

31-åringen er nå hovedpersonen i det som kan vise seg å bli en helt vanvittig kronerulling.

Da Sæther kjente etter det han trodde var brukne ribbein, gikk han til legen. De fant ingenting. Sæther fortsatte å gå til fastlegen, og etter undersøkelser fant man ut at det var leveren som plaget mannen fra Setermoen i Troms.

Men heller ikke da fattet man mistanke om at dette kunne være noe alvorlig. Så Sæther fortsatte å spille sine kamper i 4. divisjon. Senest 16. oktober var Sæther i aksjon for Midtbygden i årets siste seriekamp. Det endte med nedrykk for Tau-laget etter et Hundvåg-mål fire minutter på overtid.

Stig Edvard Sæther på sykehuset under behandlingen. Foto: Privat

— Fryktet aldri det versteSiden ble han sendt til sykehus på ultralyd av leveren. Der ble det gjort noen funn, og de ble enige om at sykehuset skulle kontakte Stig Edvard når de visste mer.

På vei hjem ringte telefonen.

Stig Edvard Sæther ble lagt inn på Stavanger Universitetssjukehus. Der ble det gjort alle mulige undersøkelser, og man fant mer og mer.

— Jeg fryktet egentlig aldri det verste. Så jeg var veldig positiv hele veien, sier Sæther.

Les mer om hvordan du kan hjelpe Stig Edvard Sæther her.

Etter to uker innlagt på sykehus kom meldingen fra legen. Sæther, som er bosatt på Tau like utenfor Stavanger, hadde fått kreft i magesekken, med spredning til lever og bukhinne.

Uhelbredelig, kalte de den.

Klinikk i Tyskland

— Da smalt det litt. Det var en ganske mye verre beskjed enn jeg trodde jeg skulle få, sier han.

Legene foreslo å begynne på cellegiftbehandling ganske så tidlig. Han hadde gjennom hele prosessen følt seg frisk og fin, men å få den beskjeden var et sjokk.

Han informerte venner og familie om situasjonen, og fikk etter hvert tips fra ei venninne om en klinikk i Tyskland som har spesialisert seg på denne typen kreft. Sæther tok kontakt og ønsket å høre hva de kunne tilby.

Ifølge klinikken Medias Klinikums hjemmeside er de en uavhengig privatklinikk med fokus på blant annet regional kjemoterapi, som er behandlingen Stig Edvard Sæther vil gå gjennom.

Stig Edvard Sæther med noen av hilsningene han har fått siden han fikk påvist magekreft. Foto: Privat

Mandag reiser han til Burghausen, et par timer utenfor München, for å starte behandlingen.— Jeg får en bedre sjanse der enn med behandlingen i Stavanger, sier Sæther.

Prislapp: 263.000 kroner for én behandling

Problemet er bare at ifølge Sæther er ikke behandlingen godkjent i Norge, og dermed vil prisen bli mye høyere enn i Norge.

Regningen på første behandling har allerede kommet: 263.000 kroner.

Den er allerede betalt ved at faren til Stig Edvard har tatt opp forskudd på lån. Men nå får man også hjelp fra uventet hold.

Facebook-gruppa «Kronerulling for Stig» har i skrivende stund over 3.500 medlemmer. Fredag la fotballprofil Jesper Mathisen ut en status på sin egen profil. Sørlendingen omtaler Stig Evard Sæther som en av sine beste venner, og ber alle som kan om å hjelpe. Responsen har ikke latt vente på seg.

— Det er utrolig mange som har bidratt. Jeg har aldri sett makan til kronerulling. Jeg fikk 50 meldinger i går bare fra folk jeg ikke kjenner, som vil gi penger, sier Mathisen, som har lovet alle som gir over 200 kroner et eksemplar av sin egen bok «Pappas siste kamp».

- Kjenner igjen innstillingen fra da pappa var syk

Mathisen og Sæther var naboer i Kristiansand gjennom flere år. Sæther bodde i Sørlandets hovedstad i åtte år, og har sterk tilknytning til stedet.

Langtidsskadet Start-spiller og TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: NTB scanpix

— Han er en fantastisk flott fyr, og det er fullt fortjent at han får denne hjelpen. Han er den som er mest offensiv. Jeg kjenner igjen innstillinga fra da pappa var syk, sier Mathisen, som selv opplevde å miste sin far Svein, til kreft i 2011.

— Her ser man bare at når fotballfamilien vil dra i gang ting, så kan det smelle, sier TV 2-eksperten.

Blant dem som har bidratt er Peter Kovacs med en pengesum. Sæthers gamle klubb i Kristiansand, Solbygg har gitt 5.000 kroner, og Mjøndalen-spiller Mads Hansen har bidratt med en sum og sagt seg villig til å auksjonere bort en av sine drakter.

I tillegg har Tromsøs eliteserielag bidratt med flere signerte drakter. Det samme har Bodø/Glimt.

Til Tyskland mandag

Tromsø donerer blant annet denne signerte drakten. Foto: Privat

Stig Edvard Sæther blir helt målløs av å høre om interessen. Ifølge han har det allerede blitt samlet inn godt over en halv million kroner. Han har ikke fått noen indikasjoner på hvor mange behandlinger han må ha, men at hver behandling skal koste i overkant av 200.000 kroner.— Det har kokt fullstendig på alle mulige måter. Det er veldig overraskende at det har blitt så god respons. Man glemmer nesten at man er syk oppi det hele, sier han.

Mandag reiser han til Tyskland. Han sier han er optimist, og at han finner energi i alt engasjementet rundt egen person.

— Jeg har så utrolig lyst til at behandlingen skal ha god effekt. Jeg ser fram til å reise til Tyskland, sier han, før han viser sin takknemlighet til alle som står på for at han skal bli frisk:

- Stig får en tier på børsen

— Man vet jo ikke hva man skal si. Jeg må bare si tusen takk for alt engasjement, bidrag og alle de fine hilsenene jeg får. Det hjelper så utrolig mye at jeg kan konsentrere meg om å bli frisk. Det setter jeg umåtelig stor pris på, sier han.

Så vil tiden vise om behandlingen kan hjelpe Stig Edvard Sæther tilbake.

— Stig får en tier på børsen av samtlige han har vært borti. Og det er ikke noe jeg sier fordi han er dødssyk, sier Jesper Mathisen.