HOLMENKOLLEN (adressa.no): I forrige uke meldte Adresseavisen at Holmenkollen kan miste statusen som nasjonalanlegg for nordiske grener til Granåsen, i og med at Trondheim søker om ski-VM i 2021. I 1998 innførte Kulturdepartementet ordningen med opprettelse av nasjonalanlegg. Da ble det gjort en avtale mellom departementet, Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund om at arenaen skiforbundet velger som Norges kandidat til å arrangere VM neste gang, også inngår en avtale med Kulturdepartementet om nasjonalanleggsmidler.

Statusen som nasjonalanlegg gir større muligheter for pengestøtte. I avtalen fra 1998 heter det at nasjonalanleggene kan få inntil 50 prosent av investeringskostnadene dekket av staten.

Etter to strålende dager i hovedstaden sier Oslo-løperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen at hun tror folk flest uansett vil regne Holmenkollen som nasjonalanlegg.

Varsler møtevirksomhet

— En ting er hva som står på papiret, men følelsen for de fleste mennesker er at det er dette som er nasjonalanlegget. Det er her de største hendelsene opp gjennom tidene har skjedd, sier Jacobsen, som påpeker at hun håper Trondheim blir tildelt ski-VM.

Kollen-sjef Kristin Vestgren Sæterøy varsler møtevirksomhet knyttet til saken i løpet av kort tid.

— Dette er avgjørelser som tas på andre nivåer enn bare hos meg, men det skal være møter med skiforbundet og andre involverte parter kort tid etter at vi er ferdige med verdenscuphelga. Da får vi se hva som skjer.

— Skulle gjerne hatt VM

- Hva om dere mister statusen som nasjonalanlegg?

— Dette tar jeg med knusende ro inntil videre. Nå er vi der vi er og så får vi gjennomføre de møtene vi skal.

Rundt 50 000 mennesker fulgte femmila enten fra skogen eller inne på stadion lørdag. Også Sæterøy håper på VM i Trondheim, selv om hun innrømmer at det gjerne kunne ha blitt gjennomført i Oslo i stedet.

— Når du spør meg sånn, så skulle vi gjerne ha hatt det her. Men det er ikke der vi er. Nå er det Trondheim som søker og det støtter vi fullstendig.