ABERDEEN-VIKING 2-1

ABERDEEN (Aftenbladet): Før tirsdagens vennskapskamp var Kjell Jonevret klar på at Viking på ingen måte skulle ta lett opp oppgaven. Med sitt beste tilgjengelige mannskap ønsket han at spillerne skulle være stramme defensivt, ta de sjansene som bød seg offensivt og reise hjem med et godt resultat. Viking-treneren ønsket å simulere at kampen mot Aberdeen var en europacupkamp.

Derfor smilte han nok ekstra godt da Viking tok ledelsen 1-0. Etter et hjørnespark fra hjemmelaget var Viking dødelig presise på en kontring. På vei mot mål kjempet Suleiman Abdullahi seg fri, sendte ballen uegoistisk til Zymer Bytyqi, og alene med keeper plasserte han ballen enkelt i mål.

Nøyaktig slike Jonevret ønsker at Viking skal angripe på bortebane mot internasjonal motstand.

Det defensive spillet kunne Jonevret også se seg fornøyd med. Aberdeen skapte ikke en eneste kvalifisert målsjanse før pausen. Viking var klart bedre enn hjemmelaget.

På banen var Viking klart bedre enn hjemmelaget. Bytyqi og Samuel Adegbenro herjet til tider framover i banen og Viking kunne og burde ledet enda mer etter de første 45 minuttene.

— Jeg er kjempefornøyd med første omgang. Da var vi veldig gode. Det eneste som var negativt de første 45 minuttene var at vi ikke scoret flere mål og dermed ikke fikk drept kampen, sa Viking-trener Kjell Jonevret.

Treningskamp

Men, en treningskamp kommer alltid til å være en treningskamp. Hadde tirsdagens kamp vært av betydning ville Aberdeen mønstret et helt annet mannskap enn de gjorde mot Viking.

Kun tre av spillerne som startet forrige seriekamp var i lagoppstillingen. I tillegg spiller rødtrøyene toppkamp mot Celtic kommende lørdag. Vinner de den kampen vil de overta serieledelsen. Derfor risikerte skottene neppe mer enn absolutt nødvendig i treningskampen.

De tre spillerne som normalt sett er i Aberdeens startellever ble alle byttet ut i pausen og erstattet av tre som også er å regne for faste førstelagsspillere. Det bidro nok til at hjemmelaget var mye bedre i andre omgang. En annen del av forklaring er at også Viking gjorde fire bytter i pausen. Sverrisson, Østbø, Solli og Thorsteinsson kom inn. Det gjorde at Viking mistet mye av rytmen i angrepsspillet og defensivt ble det også mer rot i rekkene.

— De gjorde noen bytter i pausen og ble mye bedre. Vi gjorde også noen bytter, men ble mye dårligere. Det var skuffende. Vi ble lettere og lettere utover i kampen. Flere fra styret var med for å se kampen og kanskje det var greit for dem å se at det blir tøft neste sesong om vi kun skal være 16 etablerte spillere, sier Jonevret, og drar på smilebåndet.

Etter 62 minutter fikk hjemmelaget sin utligning, og det på deres første målsjanse i kampen.

Etter et innlegg fikk Scott Wright lurt ballen i det lengste hjørnet.

Aberdeens vinnermål var en gedigen tabbe av Arild Østbø. Keeperen slapp regelrett en corner, og på en retur fra tverrliggeren kunne Kenny McLean enkelt styre ballen i mål.

— Den første scoringen ser jeg ikke, men den andre var ikke bra. Aberdeen kom til mange avslutninger og han tok en god del av dem, sier Jonevret.

— Jeg er fornøyd med første omgang, men de siste 15-20 minuttene var pinlig dårlige. Vi hadde knapt ballen og jeg kan se hvorfor Aberdeen har hatt en god start på sesongen, sier Jonevret.

God trening

Kampen skiftet altså fullstendig karakter etter pause. Likevel vil det alltid være god trening å spille bortekamper mot utenlandske lag. De tekniske ferdighetene er ofte litt forskjellige, fotballfilosofien skiller seg litt fra den mange norske lag sverger til og rammene er uvante.

Dette er punkter Viking må håndtere den dagen de igjen er tilbake i det gode, europeiske selskapet.

Akkurat nå ser det ut som om den dagen snart kan komme.

— Dette er veldig god trening for oss. Norske lag reiser kun til La Manga og spiller som regel mot hverandre. Det betyr at mange aldri får prøvd seg mot internasjonal motstand. I dag fikk for eksempel Zymer Bytyqi merke et litt annet fysisk spill. Adegbenro og Abdullahi har kun spilt i Afrika og norsk eliteserie. Dette var veldig god trening for dem, sier Jonevret.