Fredag besøkte verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, en skole i Brooklyn i New York. Skolen, med navn I.S. 318, er en offentlig ungdomsskole der de fleste elevene kommer fra familier med lav inntekt.

Men skolen har et sjakkprogram som har blitt kalt det beste ungdomsskoleprogrammet i USA, og elver fra skolen har vunnet flere titler.

— Det er veldig gøy å være her. Det er en enorm entusiasme for sjakk her, sier Carlsen til NTB. Han møtte tre av skolens beste sjakkelever og vant alle partiene. Han skryter allikevel av nivået.

— Spesielt en jente jeg spilte mot her var veldig god. Nivået var godt, og jeg har ingen problemer med å forstå at disse vinner skolemesterskapene, sier Carlsen.

Populært besøk

Det var stor ståhei og stormende jubel da Carlsen entret klasserommet for å møte sjakktalentene. En rekke av elevene hadde spørsmål til Carlsen. De fleste handlet om hvordan han er blitt så god.

— Jeg lærte å spille sjakk av pappa, og da jeg begynte å vinne, ble jeg inspirert til å fortsette. Jeg anbefaler dere å alltid fortsette å lære nye ting. Jeg lærer meg noe nytt hele tiden, svarte Carlsen.

— Det kan absolutt hende at en kommende verdensmester kommer fra denne skolen. Det kommer tross alt en verdensmester fra Lommedalen skole, så det er ingenting i veien for at det kan skje, sier Carlsen til NTB.

Solberg imponert

Med på besøket var statsminister Erna Solberg (H). Hun synes det var interessant å se hvordan denne skolen drives.

— Det er veldig gøy å være her og se Magnus Carlsen være den stjernen og det idolet han jo faktisk er for disse elevene, sier Solberg.

— Det er 600 millioner sjakkspillere i verden, og det er helt fantastisk av Norge har verdensmesteren. Magnus er en god representant for Norge, og kanskje den mest kjente nordmannen i utlandet, sier Solberg.

New York er også byen som i november huser verdensmesterskapet i sjakk. Magnus Carlsen er allerede på plass for å kunne bruke flere uker på å tilvenne seg miljøet og tidssonen VM skal spilles i. (©NTB)