BERLIN: Forrige gang landslaget var samlet kritiserte frustrerte spillere hverandre – og mediene. Det mener den tidligere landslagskapteinen er en uheldig utvikling.

— Det er sunt at noen spillere blåser ut innimellom hvis man klarer å gjøre noe med det man kritiserer, sier Rekdal til Aftenposten.

Fredag spiller Norge den svært viktige VM-kvalikkampen mot Tsjekkia i Praha. Laget lader opp i Berlin, før de onsdag reiser videre til den tsjekkiske hovedstaden for den siste finpussen. Tirsdag dukket statsminister Erna Solberg opp på treningen i Olympiaparken.

— Nå må vi vinne. Vi trenger en opptur, sa Solberg, før hun spurte om spillerne følte på presset.

Har du lest denne?

Oppgjør på kammerset

Solberg ba spillerne la fortiden ligge og se fremover.

Kjetil Rekdal vet litt om press og forventninger. Han spilte 83 landskamper for Norge i perioden 1987 til 2000, flere av dem som kaptein. Han registrerte, i likhet med mange andre, at noen av spillerne, Ole Selnæs og Joshua King, delte sine meninger og vurderinger med pressen etter Aserbajdsjan-tapet for en måned siden. I tillegg fikk mediene refs av kaptein Per Ciljan Skjelbred. Hjemme i Molde satt Vegard Forren og stusset over Per-Mathias Høgmos tropp-uttak.

Per-Mathias Høgmo har presset på seg foran landskampen mot Tsjekkia.

Rekdal mener dette er noe som ligger til dagens generasjon fotballspillere.— Det er slik det er blitt med dagens generasjon. Før ordnet vi opp på kammerset. Det smalt i garderoben, flere ganger, på den tiden jeg spilte på landslaget. Takhøyden var stor, og det var aksept for at det ble tatt noen oppgjør. Men vi holdet det der, sier Rekdal.

— Må kreves mer

Han begrunner utviklingen slik:

— Alt er blitt så lett. Det er lett å prate seg vekk fra at man ikke gjør jobben sin. Vi må få tilbake litt autoritet, tror jeg. Både fra spillerne selv og de som styrer. Det må forventes mer og kreves mer, sier Rekdal.

— Landslaget nå mangler ledere, vinnere og autoritet. Det er mange gode fotballspillere der – som har mer inne enn de får vist. Da må man trigge hverandre til å få det ut. Det gjøres ved å stille krav og det må jobbes med over tid.

— Landslaget skulle ønske at de hadde flere ledere og flere slike typer. Det er vanskelig å gjøre noen til Kjetil Rekdal. Det er noe du må være, det er ikke noe du blir. Men det går ikke på at de ikke vil, sier Jesper Mathisen.

TV 2-eksperten er på plass i Berlin, og følger landslaget for kanalen.

— Det blir alltid murring i et lag som ikke vinner. Men at ting kommer ut av garderoben, ut i pressesonen, ut i intervjuer, det er overraskende og alarmerende. Spillerne har gitt mediene muligheten til å blåse det opp, det er der problemet ligger, sier Mathisen.

Ikke negativt ment

Keeper Rune Almenning Jarstein gir Rekdal rett i én ting.

— Jeg føler dette er en fin gruppe, alle er stolte av å spille for Norge. Men det er nok sant at det var flere ledere på Rekdals tid. Det er på tide nå at vi står opp og stiger litt, vi er alle klar over at vi ikke har prestert bra nok.

Rune Almenning Jarstein sier det er på tide at det norske landslaget står opp. Foto: NTB Scanpix

— Det ble nok tatt litt ut av sammenheng det som kom frem, vi er en fin gjeng, ingen har noe imot hverandre. Men vi trenger ikke løpe ut til mediene fem minutter etter kamp når adrenalinet pumper. Det som er blitt sagt er ikke noe negativt ment mot andre spillere, det vet vi alle, sier Jarstein.- Jeg opplever ikke at vi er et lag uten vinnere. Ingen her er begeistret for å tape. Det går ei kule varmt både for dem som taper på trening og når vi taper kamper sammen, så det kjenner jeg meg ikke igjen i. Og at vi ikke har ledere? Det er vel det som skjedde sist et bevis på. Folk har en mening og sier den, sier kantspiller Pål André Helland, fersk seriemester med Rosenborg.

Høgmo: – Skal ikke fremstå sutrete

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo smiler og avfeier at det dreier seg om noen «sutrekultur» på landslaget.

— Det er slike ting vi gjør oss ferdige med der og da, det er historie. Dette er engasjement. Og det tilhører en prestasjonsgruppe. Av og til tipper det litt over, selv om det helst ikke skal gjøre det. Men det må det være lov til. Spillerne vet veldig godt hvor grensene går. Vi skal ikke fremstå sutrete, det er helt klart.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås tror en og annen utblåsning kan være bra for moralen i laget.

— Den siste tiden er det en del som har virket litt for mye opptatt av hvordan andre ser på dem enn å gi blaffen i det og i stedet la beina snakke de 90 minuttene kampen varer. Jeg tror at som «indremedisin» kan det være godt for en gruppe at noen blåser ut mot mediene og andre, sier Tjærnås.

Men legger til:

— Det som uansett ikke virker positivt for en gruppe er det vi så litt av på forrige samling der noen var opptatt av å skylde på hverandre, det vil si lagdel mot lagdel. Det er noe som blir til «gift» i en spillergruppe hvis det får lov til å utvikle seg.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: