En av Danmarks fremste eksperter på hodeskader advarer mot å åpne for proffboksing i Norge.

— Man risikerer å tillate en idrett man foreløpig ikke kjenner alle konsekvensene av og som vil føre til økt rekruttering til sporten. Det er etisk uforsvarlig, sier Lone Vesterager ved Senter for hodeskader i København til NTB.

En hjerne i plast triller rundt på skrivebordet. Nevropsykologen løfter den opp og kaster den fram og tilbake.

— Dette skjer med hjernen når den blir utsatt for slag, sier hun og slår den ned i den tilhørende hodeskallen.

Alzheimer

Danmark er foreløpig det nærmeste de norske proffbokserne kommer en hjemmebane. Vesterager er en av få som til nå har vært engasjert i boksernes helse og hva de mange slagene under kampene egentlig gjør med hjernen. Utgangspunktet var kunnskap om hjernerystelser.

— Det er hjernerystelsene som gir boksere problemer. Hjernen er veldig god til å helbrede seg selv, men når det stadig kommer nye slag, får den aldri får tid til det. Da kan det oppstå problemer, sier hun.

Ved slag mot hodet kan det oppstå mikroblødninger, de små forbindelsene mellom hjernecellene kan rives av, og det kan oppstå hormonell ubalanse. Dersom prosessen gjentas, kan det i lengden føre til en rekke mer alvorlige skader, blant andre Alzheimers sykdom.

— Obduksjon av boksere viser en opphopning av tau-protein. Vanligvis vil hjernen skille ut dette stoffet, men ved gjentatte slag klarer den ikke det. Dette proteinet er også overrepresentert hos pasienter medAlzheimer, sier Vesterager.

Tunge slag

— Det er klart at mange slag i hodet ikke er bra, sier tidligere proffbokser Jesper Jensen til NTB.

Og han vet hva han snakker om. I 19 år gikk han kamper i ringen og fikk sine doser med slag.

— Min kone sier jeg glemmer, men jeg tror ikke det har noe med boksingen å gjøre, sier mannen som nå er leder i foreningen for danske proffboksere.

Kraften fra et bokseslag kan være på mange hundre kilo, avhengig av bokserens vekt og hvor godt slaget treffer. Jensen har, i likhet med andre proffboksere, til sammen fått flere tonn i hodet.

— Jeg kjenner mange boksere som ikke har det så bra. De sliter med hukommelsen og andre ting. Men de er få i forhold til hvor mange boksere som finnes, sier Jensen og understreker at mye har skjedd siden han bokset.

Nylig ble det innført obligatorisk hjerneskanning for amatørboksere over 18 år i Danmark. Forskerne er imidlertid ikke overbevist siden de små skadene ikke oppdages på tradisjonell skanning.

Høring tirsdag

Tirsdag er det høring på Stortinget om hvorvidt det skal åpnes for proffboksing i Norge. Norges Bokseforbund (amatørene) skal kjempe sin sak. Målet er å få forandret loven slik at regelverket til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) kan bli innført i Norge. Det innebærer at loven mot profesjonell boksing må oppheves, men det må også gjøres forandringer i den såkalte knockoutloven.

Norges Profesjonelle Bokseforbund, som er underlagt Det europeiske bokseforbundet (EBU), vil også jobbe for å få opphevet loven som forbyr proffboksing, men dette forbundet vil gå lenger enn amatørforbundet, for tradisjonell profesjonell boksing er ikke underlagt Norges Idrettsforbund og dets lovverk, så proffene vil og må gå lenger.

Dersom Cecilia Brækhus skal få bokse kamper på norsk jord, vil det skje helt uten kontroll av idrettens organer, for EBU har ikke noe verken med amatørbokserne eller idrettsforbundet å gjøre. Den boksingen er det EBU, Sauerland og Norges Profesjonelle Bokseforbund som styrer. (©NTB)