TROMSØ (iTromsø): 550 personer fra inn— og utland er samlet til kongressen som altså blant annet vil diskutere proffboksing.

— Vi ønsker en debatt. Det spiller ingen rolle hva som mener hva, vi ønsker at vi kan få diskutert dette. Det er fint at folk mener forskjellige ting, sier fagleder for kongressen, TIL- og landslagslege Jorid Degerstrøm.

Tung motbør

Generalsekretær i bokseforbundet, Erik Nilsen, vil overbevise medisinsk ekspertise om at tiden er inne for å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge.

Etter regjeringsforhandlingene i oktober varslet Siv Jensen at man vil oppheve forbudet mot proffboksing i Norge, uten at det foreløpig har kommet en lovendring.

— Boksing er en idrett hvor man på likt grunnlag utfordrer den annen part. Det er en idrett som utføres i hele verden. Det er kun to land igjen hvor det ikke er lov å bokse profesjonelt. Nå er det kun forbud i Nord-Korea og Norge, sier Nilsen.

På konferansen i Tromsø møter han tung motbør.

MOTSTANDER: Her hopper Mads Gilbert opp for å holde foredrag på helgens kongress i Tromsø. Mer alvorlig blir han når diskusjonen om proffboksing i Norge kommer opp. Foto: Lars Eidissen

— Ut fra et akuttmedisinsk og et nevrokirugisk perspektiv så er det helt meningsløst, sier overlege og professor i akuttmedisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Mads Gilbert.- Nå diskuterer man hvor store hodeskader man får ved headinger i amerikansk fotball. Der er skadene betydelige. Her har du har en aktivitet som med lovmessighet som påfører deg skader. Det handler om å slå en annen bevisstløs. Det er et av de alvorligste symptomene vi har på en hodeskade, fortsetter Gilbert.

- Udatert materiale

Nilsen sukker oppgitt over utspillet.

— Det er stor uvitenhet om hva som foregår i bokseverdenen. Mye av grunnlaget som Legeforeningen sitter på er veldig utdatert og gammel materiale med tanke på beskyttelsesutstyret i 2014, hevder bokseforbundets generalsekretær.

- Med det handler fortsatt om å slå motstandere bevisstløs?

— Det har blitt en strengere medisinsk oppfølging av utøvere, det er det ingen tvil om. Og man går inn i ringen med en verdig motstander. Det er ikke snakk om vold, hvor den ene parten utsettes for noe mot sin vilje, svarer Erik Nilsen.

Han påpeker at boksesporten i Norge er i vekst - som kampsport generelt.

— Det er snart 100.000 som driver med kampsport i i Norge. Men her er det slik at alt vi ikke liker og ikke har et direkte forhold til skal vi forby. Men vi har hatt åtte proffboksere i snitt siden 1981 når det ble forbudt. Vi ønsker å gi en god ramme til at de kan utføre idretten sin her i Norge.

Flere advarsler

Det er ikke bare proffboksing som er under lupen i Tromsø. Tema for kongressen er ekstremsport i vinterland. I sitt innledende foredrag advarte Mads Gilbert om farene ved ekstremtsport i fjellene langs kysten av Nord-Norge.

— Landsdelen vår er vakker, fristende og farlig. Skredet vil alltid lure deg, og spørsmålet man må stille seg er "Er du villig til å dø i dag?". Livreddende utstyr er overvurdert og hjelpen vil alltid komme for sent, sa akuttmedisineren under sitt foredrag.

Han viste også til en dyster statistikk hvor antall friluftslivsrelaterte dødsfall i Troms i de to foregående årene var høyere enn i Sveits.

- Har man kommet langt nok i bevisstgjøringen av farene ved ekstremsport i Troms?

— Vi har ikke det. Vi sliter med å finne metoden. Jeg går ikke rundt med noen pekefinger. Jeg er friluftskar selv, og går på topper selv og kjører i snø. Men vi må justere kompasskursen litt. Mye av det som markedsføres nå er at det er kult å kjøre ut skred. Disse kjørerne har et helikopter og redningsmannskap bak seg, sier Gilbert.

Fullt

Det er faggruppen for idrettsfysioterapi og norsk idrettsmedisinsk forening som står bak kongressen i Tromsø, som er fulltegnet med 550 deltakere.

Kongressleder Tord Peltopera Moen gleder seg til en tettpakket helg med kunnskapsutveksling i sentrum.

— Vi skal ha fokus på hofte og lyskelidelser og har hentet inn det som kan krype og gå av ekspertise fra hele verden. Det er også et fokus på nakkeskader, forteller Moen.