ÅLGÅRD (Aftenbladet): Gry Tofte Ims (29) har vært inne i landslagsvarmen i flere år etter debuten mot Kina i 2010, uten å etablere seg som et skikkelig førstevalg.

I november i fjor ble hun kalt inn på en samtale med landslagsledelsen. Tema: Hvordan Gry Tofte Ims skal bli enda litt bedre og endelig bli et førstevalg på landslaget. Med i samtalen er landslagssjef Even Pellerud og hans engasjerte nordnorske assistent, Roger Finjord. En mann Tofte Ims kjenner godt til og har kjent siden dagene på J17-landslaget.

Pellerud forteller at Tofte Ims må bli raskere i ballbehandling, bruke færre touch og få bedre overblikk. Etter hvert tar finnmarkingen Finjord ordet:

— Men Gry, du skal jo gifte deg nå. Kanskje det gjør susen!

Vet ikke hva

Sjette desember sa hun ja til Øystein Rugland (32) i Høyland kirke. Og siden har det gått én vei. Hun startet tre av fire kamper under VM i Canada. Selv om det ble et forsmedelig, surt og unødvendig tap mot England var Gry Tofte Ims et førstevalg. Noe som alltid har vært et mål. I løpet av vinteren og våren klarte hun endelig det. I en alder av 29 år.

Men Gry, du skal jo gifte deg nå. Kanskje det gjør susen!

— Jeg vet ikke helt hva jeg har gjort annerledes. Jeg har trent en del med herrelag de siste årene. Kanskje det har tatt litt tid før det har fått skikkelig effekt. Men jeg har egentlig bare fortsatt med det samme. Kanskje det var det at jeg giftet meg, sier Ims, og smiler.

— Hun har tatt små skritt hele veien. Hun er en treners drøm: Er lojal, arbeider hardt og gjør jobben. Hun er selvstendig og er bevisst på å utfordre seg selv. Utfordringen har vært overblikket. Klepp er veldig avhengig av henne som matchvinner, og derfor har hun nok blitt vant til å føre mye ball, sier landslagssjef Even Pellerud til Aftenbladet.

Gry Tofte Ims trives godt i Klepp. Skulle hun spilt for en annen klubb måtte det ha vært i utlandet. Her i hjemlige trakter på «Perlå» på Ålgård. Foto: Mats Slaastad Birkelund

Tofte Ims var med på EM-sølvet i 2013. Men likevel er det ikke sølvet som står som det definitive høydepunktet i karrieren. Ims føler hun ikke bidro nok. Det ble én kamp fra start og bare 58 minutter på banen.Det er ikke seriegull og medaljer som driver Ims. Det er at hun selv merker at hun blir bedre. Den ultimate lykke er da dommeren blåser av kampen, og hun har bidratt til at seieren er et faktum.

Vil bidra

I 2010 trådde Ims virkelig fram i søkelyset: Debut på landslaget, elleve mål i Toppserien fra sin midtbaneposisjon og interesse fra Stabæk — da Norges beste klubblag på damesiden.

For mange er det kanskje åpenbart å takke ja til Stabæk da du er stjernen på et lag på nedre halvdel. Å gå til en bedre klubb med flere gode spillere, gir ofte også en bedre treningshverdag og større muligheter for å ta de siste stegene som ville gjort at du nådde målet om fast plass på landslaget.

Gry Tofte Ims var fast bestemt på at hun kunne bli god nok for landslaget i Klepp, så lenge hun fikk muligheten til å satse skikkelig - trene nok og ha tid til restitusjon. I tillegg er det viktig å få bidra. Det er viktig å være en del av de som skal gå foran, de som skal ta litt mer ansvar på banen. Ting skal gjøres skikkelig - ikke halvveis.

Hun er en treners drøm: Er lojal, arbeider hardt og gjør jobben.

— Jeg tror ikke jeg hadde blitt en bedre fotballspiller enn jeg er nå ved å gå til Stabæk. Jeg ville heller være en viktig brikke i Klepp enn en av mange i Stabæk. I Klepp tar jeg ansvar. Jeg liker det, og jeg utvikler meg av det. I Klepp kan jeg være med å sette standeren og heve nivået, sier Ims.

Hun kom til Klepp som 17-åring i 2003, og er inne i sin 13. strake sesong i Klepp. I fjor passerte hun Turid Storhaug på Klepps adelskalender, og er med sine 371 kamper den utespilleren med flest kamper i Klepp.

— Jeg blir værende i Klepp nå. Jeg kunne tenkt meg å prøve noe i utlandet, men det skulle vært tidligere i så fall - bare for å oppleve noe annet. Men jeg tenker ikke mye på det, sier hun.

Snuser på tredjeplassen

Forrige uke la VMs toppscorer, Celia Sasic, opp. Bare 27 år gammel. Familielivet skulle prioriteres.

Tofte Ims er 29 år. Foreløpig er det hun og Øystein. Om det skal komme et tredje familiemedlem har hun ikke bestemt seg for.

— Jeg begynner å dra på årene, men jeg føler samtidig at jeg er i min beste alder. Det er nå jeg er på topp. Jeg syns å legge opp som 27-åring var overraskende tidlig. Jeg tar én sesong av gangen, så får vi se, sier Tofte Ims.

På lørdag går Klepp i gang med høstsesongen mot nedrykkskandidat Amazon Grimstad. Klepp tok VM-pause på en overraskende tredjeplass. Resten av lagene spilte forrige helg, og skjøv Klepp ned to plasser.

— Vi fokuserer bare på å ta 40 poeng. Vi kan ikke gå rundt og tenke på tredjeplassen. Men selvfølgelig, er vi i nærheten utover høsten, skal vi gjøre alt vi kan for å ta den.