Mandag la en granskningsgruppe i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) frem en rapport som slår fast en omfattende korrupsjon i antidopingarbeidet i Russland.

Der fant man blant annet sterke bevis på at dopinglaboratoriet i Moskva, og deres direktør Grigorij Rodsjenkov, har tildekket mange positive dopingtester i flere idretter slik at utøverne kunne fortsette å konkurrere.

BAKGRUNN:

Nå mener mange at søkelyset bør settes på andre land enn Russland, og at andre idretter også bør under lupen.

— Aldri fått spillerne mine til å ta noe

Fotball har aldri hatt noe rykte på seg for å være en idrett som sliter med dopingproblematikken. Nå går en av verdens mest kjente trenere ut og advarer mot å tro at fotballen er ren.

I et intervju med den franske avisa L'Equipe, gjengitt i britiske The Telegraph, sier Wenger at han tror fotballen har et større dopingproblem enn mange er klar over.

— Jeg prøver å være tro mot verdiene jeg tror på, og å lære dem bort til andre. I 30 år som manager har jeg aldri fått spillerne mine til å ta noen ulovlige stoffer som gir økt prestasjonsevne. Det er jeg stolt av, sier Wenger. Før han legger til:

- Men jeg har møtt mange lag som ikke tenker på den måten.

Ifølge The Telegraph har Wenger flere ganger etterlyst hyppigere testing i fotball, og sa i et intervju med samme avis i fjor at fotballen er full av legender som har bedrevet doping.

- Sjefen for VM er medvirkende

Fotballen er også involvert i den russiske dopingskandalen. Ifølge Eurosport mener Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) at Vitaly Mutko, sjef for fotball-VM i Russland 2018, skal ha visst om det som foregikk. På en pressekonferanse denne uken skal Pound ha sagt at det er umulig at Mutko ikke visste noe om det.

Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Utfallet av den ble presentert på en pressekonferanse mandag. Resultatet var nedslående. Foto: NTB scanpix

— Hvis han var klar over hva som foregikk, så var han medvirkende, sa Pound.Arsene Wenger sier man ikke er flinke nok til å ettergå hva som står bak en seier i dag.

— For meg er det vakre med sporten at alle ønsker å vinne. Men det kan bare være en vinner. Vi har nådd et punkt hvor vi hyller vinneren, uten å se på hvordan personen vant eller hvilke metoder han brukte. Så innser vi ti år senere at denne personen var en juksemaker, og i den tiden har han som kom som nummer to hatt det vondt og ikke fått den anerkjennelser han fortjener, mener Wenger.

- UEFA tester biologiske pass

Nå kan det dog se ut som fotballen tar grep. Ifølge en artikkel i amerikanske Vice, skal UEFA nå innføre det de kaller «det sterkeste antidoping-programmet som noen gang har vært i europeisk fotball». Ved å innføre biologiske pass som allerede brukes av WADA, skal man i mye større grad kunne oppdage jukserne i fotballen.

Ifølge artikkelen skal en undersøkelse fra UEFA ha vist at hundrevis av uvanlige dopingprøver, som også inneholdt prøver fra spillere i toppen av europeisk fotball.

Studien skal ha vist at 7,7 prosent av 879 spillere som registrerte «unormale» prøveresultater, hadde så høyt nivå av testosteron at det ville trigget en etterforsking som følge av UEFAs nye antidoping-regler.

UEFA skriver dog i en pressemelding, ifølge Vice, at studien «ikke viser noen vitenskapelige bevis på et potensielt dopingproblem i fotballen».