På Facebook la han ut følgende melding etter at Klassekampen skrev at Petter Northug trolig må sone promilledommen under ski-VM i Falun:

"Er dette nødvendig? Mannen skal sone, og han tar sin straff som alle andre, men er det nødvendig med soning midt under VM på ski (hvis dette stemmer). Jeg mener at man så langt som råd er ikke skal ødelegge jobbmuligheter og karrieremuligheter til folk som blir dømt, dette blir en dobbel straff. Dessuten må jeg være så ærlig å si at mange av oss hadde gledet oss til å se Northug i VM og ja han representerer faktisk Norge, det gjør det litt spesielt, at han eventuelt soner under VM går ut over nasjonen. Kanskje ikke politisk korrekt, men det får så være".

Siden har Are Sørum Langås, manageren til Petter Northug, uttalt at de ennå ikke har fått noen signaler om når soningen skal skje.

Mange reaksjoner

Men reaksjonene på de Ruiters Facebook-profil har ikke latt vente på seg. I debattfeltet får han både støtte og pes for meningene sine.

Overfor Fædrelandsvennen utdyper han hvorfor soningen ikke bør skje mens gullene deles ut i Falun.

Freddy de Ruiter.

— Jeg synes det er allright å bidra til diskusjon om et tema som er litt vanskelig, og jeg står for det jeg skriver, selv om jeg skjønner at det er en hårfin balansegang. Men hva er rettferdig og hva er likeverdig behandling i en slik sak? Det skal ikke være noen fordel å være kjendis, men det skal heller ikke være noen ulempe. Klart er du dømt i en veldig alvorlig sak, stiller det seg annerledes, men på et noe lavere plan bør man legge til rette slik at man ikke ødelegger livet og karrieren. Det bør gjelde Northug som alle andre, sier de Ruiter.

- Står hundre prosent for det

— Var dette noe du tenkte nøye gjennom før du publiserte?

— Nei, jeg står hundre prosent for det. Jeg skjønner at det er et kontroversielt standpunkt, men hva slags utvikling får vi dersom vi aldri tør mene noe om ting som er kontroversielle og vanskelige? Men all respekt for dem som er uenige. Jeg ser at det er en del som både er enige og uenige, også fra eget parti, og det helt greit. Det er fint med friske diskusjoner, sier Arbeiderpartiets stortingspolitiker - og legger til:

— Jeg gjør dette først og fremst som privatperson, og så får jeg ta de reaksjonene som kommer. Men det er viktig å ta debatten.