TOBLACH (adressa.no): Petter Northug ble nok gang det store samtaleemnet på en Tour de Ski-dag. Det skyldtes både sportslige og utenomsportslige årsaker.

Dagen begynte med Klassekampens sak om at Northug kanskje må sone dommen for promillekjøringen under ski-VM i Falun neste måned. Manager Are Sørum Langås kommenterte senere at Northug-leiren har kontroll på prosessen.

Ble avbrutt

Senere på dagen gjorde Northug som han ville på oppløpet da han vant den femte Tour de Ski-etappen i Toblach. Etter å ha gått bakerst stort sett hele veien gjennom den 25 kilometer lange jaktstarten, i en kvartett bestående av Northug, Calle Halfvarsson, Martin Johnsrud Sundby og Jevgenij Belov, rykket han før de kom inn på stadion og vant til slutt med to sekunder på Halfvarsson.

På pressekonferansen etterpå ble naturlig nok spekulasjonene rundt fengselsstraffen et tema.

— Det er vel slik livet i Northugs hverdag er. Det er mye spekulasjoner, kommenterte Northug til adressa.no, før han fikk oppfølgingsspørsmålet:

- Blir det fengsel eller blir det VM?

Det rakk ikke skistjernen å svare på før skilandslagets pressesjef Gro Eide brøt inn.

Fortsatte å svare

— Are (Sørum Langås, Northugs manager) svarer på de spørsmålene der, sa hun og henvendte seg til Northug, som satt like ved henne.

— Ok, svarte Northug, som likevel fortsatte å besvare pressens spørsmål knyttet til fengselsstraffen.

Gro Eide sier til adressa.no at det var avklart på forhånd at Northugs manager skulle ta seg av spørsmålene knyttet til fengselsspekulasjonene.

Northug ble i starten av oktober dømt til 50 dagers fengsel i Sør-Trøndelag tingrett etter å ha krasjet bilen sin i alkoholrus 4. mai i år. Det er fortsatt uvisst når han skal sone dommen og om han skal sone med eller uten fotlenke.

- Vi har kontroll

I Davos før jul ga Northug flere ulike svar på når han skulle inn til soning.

— Vi har kontroll på det, svarte Northug videre på torsdagens pressekonferanse.

- Tre forskjellige datoer i Davos og nye spekulasjoner i dag. Aner du i det hele tatt når du skal sone?

— Kanskje, svarte Northug hemmelighetsfullt til adressa.no før han forlot pressekonferansen.

Før det hadde han også rukket å snakke om dagens tour-etappe.

— Jeg merket at det gikk fort. Allerede med en gang ble det satt fart og det ble aldri holdt igjen. Jeg måtte gå på feil side av terskelen og det er klart det koster, sier Northug, som nå leder med sju sekunder på Johnsud Sundby i sammendraget.

Har fortsatt håp

Han holder lagkompisen som stor favoritt, men Northug gjør det klart at han slett ikke har gitt opp håpet om å være først på toppen av monsterbakken søndag.

— Jeg har prøvd opp Alpe Cermis før, og jeg har ikke lyktes. Jeg skal gjøre et forsøk igjen. Jeg tror de fleste vet at jeg ikke slipper før det er game over, og kanskje har jeg brukt opp flere liv også. Men jeg skal i hvert fall kjempe til det stopper. Det kan skje mye på lørdag, sier Northug.

I morgen er det hviledag i Tour de Ski.