Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem gjør suksess i Malmö FF. Begge stortrives på og utenfor banen etter overgangen fra Cardiff. Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem gjør suksess i Malmö FF. Begge stortrives på og utenfor banen etter overgangen fra Cardiff. Foto: JAN H. INDBJØR

Fra Cardiff-flopp til svensketopp

De har fulgt hverandre i fotballivet, nesten som skygger, de siste ti årene. 2014 var en gedigen nedtur i Cardiff. Nå har Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget startet gjenoppbygginga av karrieren.

MALMÖ: I Sverige, hos trener Åge Hareide i Malmö FF, den regjerende allsvenske mesteren. Med ny jakt på europeisk mesterligaplass i kikkertsiktet, til sommeren.

Omstarten har gått aldeles utmerket for 24-åringene. Etter seks serierunder topper Jo Inge Berget «skytterligaen» med fem scoringer og Magnus Wolff Eikrem leder «assistligaen» klart med seks målgivende pasninger. Berget står også bokførte med én målgivende i tillegg til sine målsigneringer. Og Malmö FF topper tabellen – etter fire seirer og to uavgjort så langt.

– Vi har mer offensive roller her enn vi hadde i MFK-tida, vi er begge flyttet litt høyere på banen. I MFK var jeg ofte leddet mellom Magnus og spissene, nå er Magnus siste servitør i kjeden og jeg en avslutter, forklarer Berget.

Vinnerstempel

Malmö fortsetter fremgangen under Åge Hareide. Foto: NTB Scanpix

«Det norska segertåget», skrev Kvällsposten etter onsdagens 3-1-seier over Halmstad, som Jan Jönsson nå trener etter returen fra norsk fotball. Jo Inge Berget scoret to av målene, det første etter et smart gjennomspill fra Magnus Wolff Eikrem. Det andre en suser med venstrebeinet fra 17 meters hold. Ballen føk inn i krysset, med veggen av de mest innbitte MFF-supporterne i orkesterplass.– Vi var ikke i tvil da Malmö kom på banen, og en trener som virkelig ville ha oss. Det opplevde vi også med Ole Gunnar i Cardiff, men der var det mye annet som spilte inn og som gjorde det vanskelig. Dessuten handler det selvsagt om å prestere godt nok når du får sjansen, sier duoen.

Magnus Wolff Eikrem forlot Molde i 2013. Foto: Ekornesv�g, Svein Ove/NTB scanpix

– Det var ikke helt uaktuelt for meg å vende tilbake til MFK, men jeg hadde lyst til å prøve noe annet, noe nytt. Og etter det Malmö presterte i fjor, var det veldig spennende, sier Magnus.

Cardiff-året

Det er ikke spesielt interessant for de to å snakke om tida i Cardiff. Lite spilletid, dårlige resultater for laget, trenerskifte, mye uro og nedrykk. Jo Inge var også utlånt til Celtic i en periode, med gamletreneren Ronny Deila i sjefsstolen. Men det ble ikke klaff der, heller.

– Jeg fikk spilletid til å begynne med, men starten på sesongen var dårlig for hele laget. Og da andre spillere lyktes bedre etter hvert, var det ikke mer å hente der for meg, sier han.

– Som i Norge

De skryter av mottakelsen de har fått i nyklubben, av miljøet i spillergruppa, medspillerne på banen og ikke minst av kaptein Markus Rosenberg. 32-åringen med fartstid i Ajax, Werder Bremen, Racing Santander og West Bromwich – før han vendte hjem til MFF i fjor og ledet laget til nytt seriemesterskap og til plass i mesterligaens gruppespill.

– Det kan være vanskelig å komme inn i ny klubb, det tar ofte litt tid å bli kjent med hverandre. Men her ble vi tatt godt imot med det samme, slik vi også har det i norske klubber. Markus hjalp oss veldig mye, blant annet med å finne leilighet. Fin type, ingen nykker. Og en fantastisk god fotballspiller, som så mange andre på dette laget.

En god årgang

Medspillere i Molde FK fra 2011, gjenforent i Cardiff tre år seinere og nå er de to altså lagkamerater i Sveriges beste klubb.

– Solskjær-akademiet i Kristiansund i 2004, det var vel første gang vi trente sammen. Så har vi fulgt hverandre på yngre landslag helt fra Jo Inges G16-debut i Estland i 2006. Han kom inn som innbytter og fikk rødt kort nesten umiddelbart, forteller Magnus og gliser.

– De sa at jeg slo motspilleren, men jeg mener fortsatt at jeg bare dyttet ham i brystkassa. Det var i alle fall slik det var ment, men det ble kanskje litt hardt, innrømmer Jo Inge, og ler av det hele – ni år etterpå.

EM-bronsen

Det var sikkert ikke så kjekt den gangen, men landslagsopplevelsene har vært bedre seinere. Ikke minst EM-sluttspillet for U21 i Israel for to år siden, da både Berget og Eikrem innfridde alle forventninger og sterkt bidro til norsk suksess og bronseplass. Berget scoret blant annet to og Eikrem ett da Norge slo England 3–1 i gruppespillet. Ørjan Håskjold Nyland og Harmeet Singh var også på laget, og Tor Ole Skullerud var trener og lagleder.

– Det var en flott opplevelse, og den årgangen av norske spillere har vært sterk. Det ser vi igjen både på klubb— og landslagsplan. For oss som var i MFK da var det god medisin å få EM-opplevelsen etter den svake seriestarten vi hadde det året.

I Allsvenskan, i 2015, har seriestarten vært alt annet enn skuffende. Det har Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget bare godt av.