Mye sto på spill da erkerivalene og naboene Stabæk og Røa møttes i cupfinalen. Årets seriemester Røa hadde på forhånd aldri tapt en cupfinale, mens fjorårets seriemester Stabæk hadde aldri før tapt en offisiell kamp mot Røa. Mye tydet på at det kom til å bli en svært jevn kamp – men ingen kunne vel forestille seg dramaet som til slutt skulle utspille seg i Telenor Arena.

RUTINERT DUELL: Guro Knutsen Mienna mot Lise Klaveness. (Foto: Scanpix)

Men det var Røa som startet best, og allerede etter ett minutt hadde de sin første avslutning på mål. Røa-dominansen fortsatte gjennom hele den første omgangen, og før hvilen hadde de notert seg for fem målsjanser og Stabæk null.

Røas første mål kom etter innlegg fra Elise Thorsnes i det 33. minutt, som havnet midt mellom Emilie Haavi og Stabæk-målvakt Ingrid Hjelmseth. Den duellen vant Haavi, som trillet ballen i mål med ryggen til.

1-0: Emilie Haavi kan feire sitt mål. (Foto: Scanpix)

Frem til ett minutt på overtid i annen omgang så det ut som dette målet var alt som skulle til – men da tok omsider Stabæk-kaptein Katrine Pedersen grep. Stabæk fikk et frispark i god posisjon, som Caroline Graham Hansen serverte rett til midtbanespilleren. Pedersen fikk en enkel oppgave med å sette ballen i mål og utlignet så å si i siste minutt.

1-1: Stabæk utlignet like før full tid ved kaptein Katrine Pedersen. (Foto: Scanpix)

Dermed ble det ekstraomganger og fornyet drama i cupfinalen.

Målvakt Ingrid Hjelmseth skal ha mye av æren for at Stabæk holdt seg inne i kampen. Hun vartet opp med flere redninger av høy kvalitet, mens Røa-kaptein Siri Nordby var hjemmelagets klart beste med sitt stødige midtstopperspill.

Røa virket rystet etter utligningen, og Stabæk fikk ta mer og mer initiativ. Den første ekstraomgangen ble likevel målløs. Seriens toppscorer, Elise Thorsnes, som insisterte på å spille finalen til tross for brudd i tåen, hadde hatt utallige gode raid på venstrekanten uten å få uttelling.

Etter 111 minutter tok kampen en ny dramatisk vending. Etter forarbeid av Lene Mykjåland sendte hun av gårde et skudd som gikk rett i kroppen på Stabæk-forsvarer Toril Hetland Akershaugen, som sto et par meter foran mål. På noe uforståelig vis klarte hun å fomle seg selv og ballen hele veien inn i målet – og dermed sørge for 2-1 til Røa.

Men det stanset ikke der.

Fire minutter senere utlignet Stabæk igjen, denne gang ved veteran Kristy Moore.

UTLIGNET IGJEN: Stabæk berget straffesparkkonkurranse i siste liten. (Foto: Scanpix)

Dermed måtte det hele avgjøres på straffesparkkonkurranse – for annen gang i historien for kvinnenes cupfinale.

Straffene ble tatt slik:

• 1.Røa: Lene Mykjåland, scoring.

• 2.Stabæk, Trine Rønning, scoring.

• 3.Røa: Siri Nordby, bom.

• 4.Stabæk: Caroline Graham Hansen, bom.

• 5.Røa: Elise Thorsnes, scoring.

• 6.Stabæk: Katrine Pedersen, scoring.

• 7.Røa: June Tårnes, scoring.

• 8.Stabæk: Ingrid Camilla Fosse Sæthre, scoring.

• 9.Røa: Marthe Johansen, scoring.

• 10.Stabæk: Lise Klaveness, scoring

• 11.Røa: Guro Knutsen Mienna, bom.

• 12.Stabæk: Siri Grønli, scoring.

Da Guro Knutsen Mienna bommet, fikk Siri Grønli sjansen til å avgjøre. Det gjorde hun på eksemplarisk vis, Røa-målvakt Caroline Knutsen klarte ikke en gang røre seg i målet før scoringen var satt.

Dermed vant Stabæk en helt spesiell og utrolig dramatisk finale, og kunne motta kongepokalen foran sin store supportergjeng – og Michel Platini på tilskuerplass.

Beslutningen om gratis inngang (samtlige billetter ble kjøpt opp av en sponsor) så ut til å gi resultater igjen. 7648 publikummere ble registrert på Telenor Arena.

CELEBERT BESØK: UEFA-president Michel Platini ved siden av NFF-sjef Yngve Hallén. (Foto: Morten Olsen, Digitalsport)