Kan noen NM-deltagere greie å slå Filip Ingebrigtsen? Ja, for EM-vinneren på 1500 meter skal løpe 800 meter når NM avvikles i Ravnanger Idrettspark på Askøy utenfor Bergen..

— Jeg har hørt at Yeimer (cubaneren med etternavn Lopez) skal være med, svarer Filip når vi spør om han jakter bare NM-gullet eller også en god tid.

Yeimer Lopez konkurrerer for Nornsa Salhus og løp på 1.45,79 under Bislett Games. Det er omtrent to sekunder raskere enn persen til Filip, som også fikk Andreas Kramer foran seg på norgesstatistikken da Vidar-gutten løp på 1.47,65 i junior-VM.

Brødreduell på 1500 meter

NM i Ravnanger Idrettspark på Askøy utenfor Bergen er bare et ledd i OL-forberedelsene for EM-vinneren.

— Det passer fint å springe to 800-metere nå, og det kan være på tide å ta gullet også der. Jeg har tredjeplass som det beste, sier Filip, som blir norgesmester selv om Lopez slår ham. For å bli norgesmester må du være norsk statsborger.

NM-gull blir det ganske sikkert på Henrik Ingebrigtsen, som får konkurranse av lillebror Jakob (15) på 1500 meter. Filip skal ha gitt Henrik beskjed om å legge opp som 1500-løper hvis han blir slått av Jakob.

Vil til OL-finalen

Etter å ha kost seg på YouTube med EM-finalen, har Filip rettet blikket mot Rio.

— På mange måter er det «lettere» å komme seg til finalen i OL. I EM var nåløyet trangere – med bare ett heat og så finale. Det er selvfølgelig flere gode løpere i OL, og det skal springes før man kan innkassere noe. Men jeg håper på en sportslig opptur.

- Private medaljetanker i bakhodet?

— Det er fire-fem mann som er «jækli» sterke, men de skal bruke kreftene rett de også. Hvis jeg er i topp dagsform - som jeg var i EM-finalen – og løpet går uten problemer, kan det være mulig. Men det er sykt å tenke på det. Likevel må du se det for deg, ellers er det i alle fall ikke mulig. Hadde jeg ikke trodd jeg kunne vinne i EM, så hadde jeg heller ikke klart det, sier 23-åringen.

Nær «OL-fiasko»

Filip startet sesongen med å løpe 3.36,21 - 1/100 dårligere enn det internasjonale OL-kravet. Det kunne ha kostet ham Rio-turen, for supertiden 3.33,72 leverte han ikke før 15. juli – etter at uttaksfristen hadde gått ut.

— Da sesongen startet, var jeg aldri bekymret for at jeg ikke skulle greie kravet. Men etter Bislett begynte jeg å bli litt nervøs. Men vi skiftet aldri plan. Det fikk gå sin gang, forteller Filip, som ble reddet av en invitasjon fra IAAF og IOC.

Det skal være 15 deltagere i hvert av de tre forsøksheatene. På en såkalt «rensket liste» var det ikke 45 som hadde greid kravet. Da gikk man nedover på tider. Filip var nummer 42 med sine 3.36,21…

— Det var en lettelse å komme med. Men det var fortjent, fastslår rogalendingen.

Et OL uten EM-vinneren og en 3,33-mann?

Et NM-gull på veien til Rio hadde også smakt.