AMSTERDAM: — Pers, norsk rekord, Rio-billett og EM-finale. Det må kalles full pakke, sa en strålende Amalie etter å ha gjort sitt livs løp i semifinalen. Men ikke et perfekt løp.

— Nei, det var ikke perfekt. Den dagen jeg har et perfekt løp, blir jeg litt lei meg, for da har jeg mindre å lære. Det er bare motiverende at jeg har ting å jobbe med, sier rekordjenta, som erkjente at var lurt å stå over forsøket på 4x400 meter stafett.

— Ja, et var det. De andre jentene greide jo rekord uten meg. Det var jeg og det medisinske apparatet som tok beslutningen om at jeg ikke skulle løpe. Jeg har litt vondt oppå foten.

Tok 33 år gammel rekord

Etter å ha avansert lett til semifinalen fredag ettermiddag, fortsatte 22-åringen marsjen mot noe stort lørdag kveld. Da ble det norsk rekord og annenplass i heatet bak danske Sara Slott Petersen, som var 18/1000 fra VM-bronsen i Beijing i fjor.

Amalie hadde pers på 55,92, men den ble satt mens hun fortsatt var dansk statsborger i fjor. Nå ble det "ordentlig" rekord, og dermed forsvant Hilde Fredriksens rekord fra 1983 fra listene. Den lød på 56,33. Den nye rekorden er på 55,79.

Elsker åttende bane

Amalie startet i åttende bane. Den er det ikke så mange som liker, fordi man ikke har kontroll på feltet. Så ikke med Tyrving-jenta.

— Jeg elsker den banen. Det er derfra jeg ofte har satt persene mine, forteller 22-åringen, som ikke får åttende bane i finalen.

Da er det seeding, og en av de to dårligste får ytre bane.

- Taktikken i finalen?

Amalie Iuel stikker to fingre i været og jubler etter praktløpet i Amsterdam. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

— Da kan jeg tenke mer på løpet og mindre på tiden. Nå har jeg jo greid OL-kravet (55,90) Jeg hadde håpet å se 55-tallet. Da det poppet opp, måtte jeg prøve å holde tårene tilbake, forteller den lykkelige hekkejenta.- Det var også gøy å ta norgesrekorden i et mesterskap. Mye bedre enn å gjøre det i USA, sier California-studenten.

Iuel går til finalen med den fjerde beste tiden fra semifinalene. Best var danske Sara Slott Petersen med 55,59. Finalen går søndag klokken 17.05.