Superalpinisten fra Kjeller har vært ute av medienes søkelys i flere måneder. Ikke fordi han bevisst har vært mediesky, men som han sa da han tirsdag hadde pressekonferanse:

— Det jeg har drevet på med av opptrening kan jeg gjøre i stillhet. Det er de gutta som er ute og vinner renn som skal ha oppmerksomheten.

Både menisken og korsbåndet røk da medaljegrossisten falt under verdenscuprennene i Kitzbühel i slutten av januar. Siden har alt handlet om opptrening, og pilene peker definitivt rett vei for romerikingen.

- Det var nesten som en krigsfilm

– Det handler egentlig mest om å ta tiden til hjelp, og å være flink til å gjøre de små kjedelige øvelsene. Det gjør jeg veldig bra, så jeg er absolutt i rute.

På ski i september

Han er samtidig langt unna å kunne trene for fullt.

– Det betyr ikke at jeg ikke kan trene bra. Det finnes gode alternativer. Jeg driver tross alt ikke med en idrett der jeg må løpe, Jeg kan sykle i stedet. Det blir litt mindre effektivt, men gjør nesten samme nytten.

Det aller viktigste er det å kunne være tilbake på ski i tiden til landslagets tradisjonsrike treningsleir i Sør-Amerika i september.

– Klarer jeg det, tøyer jeg kanskje strikken litt, men det er realistisk å være litt i forkant, sa Lund Svindal – som har blinket seg ut fartsrennene i Lake Louise som de første verdenscuprennene kommende vinter.

Lurer du på hvordan Aksel Lund Svindal er som pasient? Dette sier legen som opererte ham.

Tyvstarten på breen i Sölden i oktober er helt utelukket.

— Dersom det er opp til meg, vil jeg minimere trening i Europa i oktober og heller dra til USA tidlig og være lenge der før Lake Louise, påpekte han.

Ikke som Bjørndalen

Rutinen han har opparbeidet seg gjennom mange år har vært god å ha – og blir også avgjørende i den videre opptreningen.

– Jeg begynner å bli en erfaren mann i dette gamet. Jeg er ikke (Ole Einar) Bjørndalen, men har heller ikke (Henrik) Kristoffersen-alder. Jeg må bruke det jeg har lært i dette gamet, sa 33-åringen med et smil.

Forlenger ikke karrièren

De siste årene har skader vært en altfor stor del av Lund Svindals liv. Hele 2014/2015-sesongen gikk rett vest da han ødela akillesen rett før sesongstart. Nå setter han en ufrivillig pers ved å være uten ski på bena i syv-åtte måneder. Men at denne siste skaden kanskje vil forlenge karrièren hans vil han ikke være med på.

-Når det gjaldt akillesen var jeg helt enig, men nå begynner det å bli annerledes. Om vi sier at den første forlenget karrieren litt, så er nok denne helt nøytral.

Skadene har medført bedre tid til å gjøre andre ting, ting som han kanskje også skal drive med etter at skiene er pakket bort for godt.

- Tenker du mindre på alpint nå?

— Ja, kanskje noe. Jeg bruker mer tid på andre ting. Men det er ingenting som slår de beste treningsdagene vi har, for eksempel i Chile eller i Nord-Amerika. Eller ordentlig kule konkurranser med rettferdige forhold, type Beaver Creek (sist desember) der jeg vant og Kjetil (Jansrud) ble to. Det er en perfekt dag på fjellet, det er det ingenting som slår.

- Er det slutt når andre ting blir morsommere?

— Nei, det tviler jeg på. Jeg skal nok klare å kjøre videre. Men det er en fordel å bruke mye tid på andre ting, for da slipper du tanken og spørsmålet om gresset på den andre siden er så mye grønnere. Du vet hva det er. Da er man mer avslappet og kan holde på lenger. Jeg vet hva det er. Har mulighet til å gå dit når jeg ønsker det. I stedet for å bli stresset for å finne ut hva annet jeg vil gjøre senere.