Overgang

De som er tiltalt av politiet for grovt bedrageri er sportslig leder i Stabæk Fotball, Inge André Olsen, tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS, Lars Holter Sørensen, tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS, Tor Q. Aaserød og tidligere sportsdirektør i Vålerenga Fotball, Truls Haakonsen.

Det melder Asker og Bærum politidistrikt i en pressemelding.

Kan få seks års fengsel

Saken mot Erik Loe, tidligere styreleder i Stabæk Fotball LFI, er nå henlagt på grunn av bevisets stilling.

Politiet var aldri i tvil om å innstille på tiltale for de fire.

— Hvis vi er i tvil om vilkårene, så skal det henlegges. Når vi da har innstilt på tiltale, så er vi ikke i tvil om det. Når det gjelder den femte personen, så har vi vært i tvil om vilkårene til å straffe vedkommende. Derfor foreslo vi henleggelse, og statsadvokaten har ikke hatt noen innvendinger på det , sier politiadvokat for Asker og Bærum politidistrikt, Morten Stene, til bt.no.

For Truls Haakonsen er det tatt ut et subsidiært tiltalepunkt for grovt heleri. Det gjelder det samme forholdet som det grove bedrageriet.

I tillegg har statsadvokaten bedt politiet utstede forelegg overfor Stabæk Fotball LFI (idrettsforeningen) Stabæk Fotball AS. For den tidligere styrelederen i Stabæk Fotball LFI vil forholdet bli henlagt etter bevisets stilling.

Strafferammen for grovt bedrageri er fengsel opp til seks år.

- Meget overrasket

Berit Reiss-Andersen representerer Aaserød.

Hun forstår ikke hvorfor det nå blir tatt ut tiltale i saken.

— Jeg sier det klarere enn jeg pleier å si det - jeg er meget overrasket over at det blir tatt ut tiltale. Politiet må nå bevisføre at det er gjennomført bedrageri i forhold til straffeloven. Jeg mener at etterforskningen ikke under noen omstendigheter har gitt noen beviser for bedrageri, sier hun til Aftenposten.no.

- Hvordan opplever din klient å bli siktet?

— Han er meget overrasket. Han hadde også en meget perifer rolle i kontraktsforhandlingene.

Stene er imidlertid ikke i tvil om at de fire vil bli dømt.

— Jeg er ikke i tvil om det, men det er opp til domstolen å vurdere. Hadde vi hatt en svak sak, så hadde vi ikke reist tiltale, sier Stene.

- Hvorfor valgte dere å ikke tiltale Erik Loe?

— Vi kommenterer ikke navn og jeg kan ikke gå i detalj for hvorfor det er henlagt. Det har vært en samlet vurdering på om bevisene viser at det har blitt begått en straffbar handling, sier Stene.

Også Ellen Holager Andenæs som representerer Inge André Olsen er overrasket over tiltalen. Han er sportslig leder i Stabæk, og skal ifølge statsadvokaten ha utført grovt bedrageri.

— Jeg tar det til etterretning, men mener at hele tiltalen er uholdbar. Nå gjelder det bare å få i gang hovedforhandlingene så raskt som mulig.

- Hvordan tar Olsen dette?

— Han er selvfølgelig oppgitt. Vi hadde virkelig trodd at de skulle ta til fornuften og henlegge saken.

Holager Andenæs mener klienten hennes nå må møte i retten med en meget god sak.

— Ja, dette tror jeg blir frifinnelse. Og det er det ikke alltid jeg sier.

Sakens kjerne

Saken gjelder overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga. Han ble solgt til VIF for 1 million kroner selv om Rosenborg bød mer for islendingen. Samtidig solgte Stabæk en opsjon på den da 15 år gamle Herman Stengel til Vålerenga.

Politiet mener bærumsklubben gjorde dette bevisst for å unngå å måtte betale penger til franske Nancy, som skulle ha 50 prosent av en salgssum for Gunnarsson.

Reiss-Andersen vil ikke spekulere i om det er gått prestisje i saken fra politiets side.

— Jeg skal ikke kommentere politiets følelsesliv, men jeg er som sagt meget overrasket over at det er tatt ut tiltale.

Fakta overgangssaken:

19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.

30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.

13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.

17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.

30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.

20. januar: Norges Fotballforbund avviser saken mot Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.