Petter Northug har innrømmet kjøring av en Audi A7 i alkoholpåvirket tilstand i Trondheim natt til søndag. Bilen han kjørte ble totalvraket etter en krasj i et autovern, og en passasjer i bilen ble skadd.

— Det gjøres fortløpende vurderinger om det er behov for nye avhør av vitner eller siktede, sier politiadvokat Monica Grøtte Estenstad i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hun ønsker ikke å kommentere om Northug har vært i flere avhør etter hendelsen.

Venter på blodprøve

Dersom det kommer frem opplysninger i løpet av etterforskningen, kan det være behov for å få ny forklaring fra Northug, passasjeren eller vitner. Det foreligger ingen planer om å avhøre skistjernen ennå.

— Vi venter på både teknisk rapport fra ulykkesgruppa til Statens vegvesen og analyseresultatet på blodprøven fra Folkehelseinstituttet, sier hun videre.

Det har tidligere vært sagt at det kan ta rundt 14 dager før blodprøveresultatet er klart. Politiet vil ikke gå ut med resultatet, ifølge VG Nett. Promillen som Northug hadde da prøven ble tatt må komme fra hovedpersonen selv. Politiet har taushetsplikt frem til saken er offentlig i form av en tiltale.

— Dette går mot en tilståelsesdom, men da blir det ingen tiltale. Vi sender begjæring om tilståelsesdom, og begrunner forslaget om straff. Det vil være vedlagt en endelig siktelse, forklarer Grøtte Estenstad.

Tilståelsesrabatt

Petter Northug må samtykke i at saken går som tilståelsesdom, men forsvarer Rasmus Brodtkorp ønsker ikke å kommentere dette.

— Jeg har den dialogen jeg behøver med min klient og politiet. Jeg har ingen kommentar på nåværende tidspunkt, sier han til adressa.no.

Det er straffeprosessloven paragraf 59 annet ledd som kan være aktuell når det foreligger en uforbeholden tilståelse.

— Det blir prosessøkonomisk når en sak går som tilståelsessak i retten. Det gjør etterforskningen enklere når det foreligger en erkjennelse. Siktede skal få en tilståelsesrabatt. Vanlig praksis er å få en tredel rabatt, sier politiadvokaten.

Skjulte sannheten

Størrelsen på en eventuell tilståelsesrabatt er ikke fastsatt i loven. I forarbeidene antydes det en «normalrabatt» på rundt 30 prosent og en absolutt øvre grense for rabatten størrelse på cirka 50 prosent.

— Det som vil ha betydning er på hvilket tidspunkt tilståelsen kom, og hvilke andre opplysninger tilståelsen medførte, forklarer Grøtte Estenstad.

Northug har forklart at han først skjulte sannheten for politiet, og sa at han bare hadde vært passasjer i bilen, og ikke sjåfør. Etter hvert la han kortene på bordet.

Når det gjelder teknisk rapport om det aktuelle kjøretøyet og ulykkesstedet, vil det være vanskelig å anslå når den er ferdig, ifølge Grøtte Estenstad.

Har ikke fått noe anslag

— Det varierer hvor omfattende disse rapportene er. Jeg vet de er i gang med etterforskning, men de bruker gjerne litt tid på å foreta alle undersøkelsene. Jeg har ikke fått noe anslag på når den er ferdig, sier hun.

Politiet er klar over intervjuene som ble publisert i norsk media med Petter Northug, men dette er ikke noe politiet tar stilling til.

— Det at siktede har dialog med media er ikke en del av vår etterforskning. Vi vil ikke bruke noe at dette, og kan ikke forholde oss til intervjuene, forklarer politiadvokaten.

Hun forklarer at det tar rundt én måned å behandle en slik promillesak. Når etterforskningen er ferdig vil den bli sendt til politiadvokat for en påtaleavgjørelse.

— Saken vil få samme behandling som alle andre saker. Den vil bli tatt fortløpende. Men det vil ikke foreligge en avgjørelse rett etter at vi har fått promilleresultatet, sier hun.

SPORTSDØGNET